IUS-INFO - Dnevne novice - Petorček najprej ločeno, nato še z Levico
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

10.8.2018

Petorček najprej ločeno, nato še z Levico

Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Peterica strank, ki se pogaja o koaliciji, se bo danes najprej ločeno sestala glede protokola sodelovanja z Levico, predstavniki Levice se jim bodo za skupno mizo pridružili ob 12. uri. Ni še jasno, ali bodo že odprli tudi vprašanje kadrov v vladi, so se pa že dogovorili, da bosta število in organizacija ministrstev ostala enaka kot doslej.

Kot so za STA potrdili v LMŠ, ministrskega razreza v vladi, ki si jo prizadeva oblikovati njihov predsednik Marjan Šarec, od četrtka tudi uradno kandidat za predsednika vlade, ne bodo spreminjali. To tudi pomeni, da ne bo treba spreminjati veljavnega zakona o vladi, ki določa imena ministrstev.

Če bo Šarec - njegovo kandidaturo so s podpisi poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS v DZ vložili v četrtek - na seji prihodnji teden izvoljen za predsednika vlade, bo moral v 15 dneh po izvolitvi predložiti listo ministrskih kandidatov.

Ob tem pa še ni jasno, katere stranke bodo v vladi sploh prevzele vodenje ministrstev. V SAB, ki je s poslanskimi podpisi ob vložitvi kandidature Šarca že podprla za mandatarja in se z njim dogovarja o oblikovanju manjšinske vlade, namreč ne izključujejo možnosti projektnega sodelovanja s Šarčevo vlado. O vstopu stranke v vlado bo sicer odločal svet stranke, je pa generalni sekretar SAB Jernej Pavlič pojasnil, da je njihova prioriteta polno operativna vlada z več kot 46 glasovi in da se resno pogovarjajo, da ne dajo ministrov v manjšinsko vlado.

O projektnem sodelovanju se stranke pod okriljem LMŠ pogovarjajo tudi z Levico, tako bodo danes znova pretresali protokol o sodelovanju. Podporo pogovorom o takem sodelovanju je izreklo tudi članstvo Levice na internem referendumu, kjer se je s tem strinjalo skoraj 85 odstotkov članov, ki so oddali svoj glas. A v stranki opozarjajo, da to še ne pomeni avtomatično podpore poslancev Levice Šarcu na glasovanju o mandatarju.

Rok za vložitev mandatarske kandidature se sicer izteče danes, a ni pričakovati, da bi poleg Šarca kandidaturo vložil še kdo. DZ bo o predsedniku vlade odločal na seji, ki je predvidena prihodnji teden v petek.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar