IUS-INFO - Dnevne novice - Ameriško tožilstvo končuje predstavitev primera proti Manafortu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

10.8.2018

Ameriško tožilstvo končuje predstavitev primera proti Manafortu

Alexandria, 10. avgusta (STA) - Ameriški tožilci posebnega preiskovalca ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Roberta Muellerja bodo po devetih dneh predvidoma danes sklenili predstavitev svojega primera proti nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu, ki je obtožen bančnih poneverb in davčnih utaj.

Tožilci so začeli proces prepričani, da ne bodo imeli težkega dela, saj so imeli na zalogi več kot 20 prič in goro dokaznega materiala. Vendar pa so naleteli na republikanskega sodnika T.S. Ellisa, ki jih je s svojimi izpadi oviral na vsakem koraku in skušal pomagati obrambi. Sodnik se je moral za svoje obnašanje v četrtek tožilcem celo javno opravičiti pred poroto.

V sredo so tožilci na klop za priče pripeljali agenta zvezne davkarije Michaela Welcha, ki je povedal, da Manafort med leti 2010-2014 ni prijavil najmanj 16 milijonov dolarjev dohodka in nobenega od številnih bančnih računov v tujini. Welcha je bil radoveden in je ostal v dvorani tudi po kocu pričanja, sodnik ga je opazil in začel nadirati tožilce.

Ti so ga prijazno obvestili, da je pred tednom dni sam pisno privolil, da lahko Welch ostane v dvorani, sodnik pa se je drl naprej, naj mu ne govorijo, kaj je rekel in kaj ne, ker sam najbolje ve. Posredoval je sam Mueller in od sodnika pisno zahteval javno opravičilo, ali pa se bo soočil s posledicami.

Ellis je ugotovil, da imajo tožilci prav in je porotnikom podal neke vrste opravičilo z besedami, da naj zanemarijo njegov izbruh, ker je pod sodniško haljo tudi on le človek.

Sodnik je od samega začetka procesa metal tožilcem polena pod noge, vedno sicer na meji etičnega obnašanja in previdno, ker bo o primeru zagotovo odločalo še prizivno sodišče, ko se bo poražena stran pritožila na sodbo.

Tožilce je priganjal, naj zaslišujejo hitreje, enega je celo nahrulil naj mu ne "joka" v dvorani, česar niti ni počel, tožilcem je naročal, kakšno obrazno mimiko naj imajo, in predvsem naj ne zavijajo z očmi, ko se butasto obnaša. Enkrat pa je nadrl Manafortovega odvetnika, da ni vložil ugovora na tožilsko vprašanje.

Ellis je postal znan že pred procesom, ko je javno spraševal, zakaj morajo Manafortu sploh soditi v okvirju preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve, in izrazil mnenje, da zato, ker želijo škodovati predsedniku ZDA Donaldu Trumpu.

Tožilcem v prid je šel velik kup dokaznega materiala in priče, ki so povedale, kako je Manafort skrival denar, lagal in skrival premoženje, obenem pa ga razkazoval z dragimi oblačili in urami. Tožilstvu gre v prid tudi dejstvo, da je proces v Severni Virginiji, kjer Trumpa ne marajo, razen, kot se je izkazalo, morda sodnik Ellis.

Kronska priča tožilcev je bil nekdanji Manafortov pomočnik in namestnik šefa Trumpove kampanje Rick Gates, s katerim sta skupaj služila denar v Ukrajini pri kasneje strmoglavljenemu predsedniku Viktorju Janukoviču, nato pa skupaj varala banke za posojila, ko se je ukrajinska pipica zaprla.

Gates ni bil kaj prida priča, saj je priznaval, da je lažnivec, tat, prevarant in celo prešuštnik, saj si je z nakradenim privoščil kar štiri ljubice, med njimi eno skupaj s stanovanjem v Londonu. Gates je od tožilcev v zameno za sodelovanje proti Manafortu dobil nižjo kazen, ki mu sicer še ni bila izrečena.

Manafortu medtem grozi dosmrtni zapor, poleg tega pa mu bodo septembra prav tako z Gatesovo pomočjo še enkrat sodili v Washingtonu. Tam se bo zagovarjal zaradi delovanja za Ukrajino v ZDA brez ustrezne registracije.

Po koncu nastopa tožilcev bodo s pričami nastopili Manafortovi odvetniki, ki skušajo poroto prepričati, da je vsega kriv Gates, ki da je kradel mimo Manaforta.

Čeprav ga je ujela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve, proces proti Manafortu v Alexandrii formalno nima opravka s tem, ampak zadeva le osebno bogatenje mimo zakonov.

Vendarle bo razplet procesa pomemben za nadaljevanje Muellerjeve preiskave, ki je doslej zaradi ruskega vpletanja v volitve potrdila že več deset obtožnic. Trump iz dneva v dan bolj zahteva naj se preiskava ustavi, kar je najboljše znamenje, da se mu Mueller res približuje.

Manafortova obramba je med zasliševanjem Gatesa vprašala, ali so ga Muellerjevi preiskovalci spraševali tudi glede dela v Trumpovi kampanji in tožilci so nemudoma vložili ugovor ter zahtevali zaupen pogovor s sodnikom in obrambo.

Pred procesom so se namreč vsi skupaj dogovorili, da se Trumpa ne bo omenjalo. Mimo porote so razpravljali kar precej časa in sodnik je potem uslišal tožilce ter zapečatil vsebino pogovora. To lahko pomeni, da ima Gates na zalogi tudi kaj glede ruske afere.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar