c S

Pred odločanjem Levice o sodelovanju s Šarčevo vlado potencialni partnerji večinoma optimistični

31.07.2018 14:51 Ljubljana, 31. julija (STA) - Pred nocojšnjim odločanjem Levice o sodelovanju z vlado pod vodstvom Marjana Šarca so potencialni koalicijski partnerji večinoma optimistični. Tako denimo v Šarčevi LMŠ danes pričakujejo pozitiven odgovor Levice. Koordinator Levice Luka Mesec za zdaj dogajanja ni komentiral, bodo pa predstavniki Levice izjavo za medije podali neposredno pred sejo.

Svet Levice, ki ga sestavlja nekaj več kot 40 članov, bo na nocojšnji seji, ki se bo začela ob 18. uri, pretresal izkupiček koalicijskih pogajanj s strankami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Če bo koalicijsko pogodbo, ki so jo s potencialnimi partnerji usklajevali v minulih dneh, ocenil kot ustrezno, jo bo dal v presojo članstvu stranke, ki se bo o morebitnem vstopu v vladno koalicijo izrekalo na internem referendumu.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović tega, da o ključnih zadevah v Levici odloča veliko ljudi, ne vidi kot oteževalno. "Gre za neke demokratične procese znotraj stranke, pričakujemo pa pozitiven odgovor in da bomo še bližje koaliciji šestih," je dejal v izjavi za medije ob robu seje kolegija predsednika DZ in dodal, da so bili pogovori s predstavniki Levice zelo konstruktivni.

"Bodimo pozitivni," je Golubović odgovoril na vprašanje, ali se kaj boji, da tako kot NSi tudi Levica odkloni sodelovanje v vladi.

Tudi vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič pričakuje, "da Levica ne bo iskala kakršnihkoli izgovorov v tem smislu, da ne bo treba vstopiti v vlado". Pričakuje, da bo Levica ravnala odgovorno in da "se bo vlada kmalu sestavila".

Na vprašanje, ali manjšinska vlada za SMC ni realna možnost, je odgovoril, da to zdaj težko komentira. "Glede na to, da imamo pred sabo odločanje Levice, še ne bi govoril o manjšinski vladi," je pojasnil.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa meni, da bo Levica s Šarčevo vlado verjetno sodelovala projektno, čeprav si sam želi, da bi vseh šest strank sodelovalo v vladi. Na vprašanje, ali je takšno projektno sodelovanje Levice sprejemljivo za DeSUS, je odgovoril, da to težko ocenjuje, da pa bi bilo po njegovem osebnem mnenju takšno odločitev Levice težko sprejeti.

Jurša prav tako težko sodi, kako enotni bodo pri svoji odločitvi znotraj Levice, in dodaja, da so v vsaki stranki ljudje z različnimi s stališči, tako so tudi v Levici takšni, ki bi v vlado šli, kot takšni, ki v vlado ne bi šli.

Pritrdil je, da bi bilo primerno, da bi znotraj vlade Levica prevzela resorja sociale in okolja, saj da je njihov program najbolj obsežen in specifičen ravno na teh področjih.

Vodja poslanske skupine SAB Marko Bandelli pa je pojasnil, da sta dve tretjini zahtev Levice tudi v programu njihove stranke, na eni tretjini pa da so morali narediti kompromise in drug drugemu popustiti. Po njegovih besedah je bila Levica na pogajanjih konstruktivna.

Bandelli si želi, da bi se Levica odločila za vstop v vlado, da bi vlado sestavili in da bi ta začela delovati. O razdelitvi ministrskih mest pa po njegovih zagotovilih še niso govorili.

Ob tem je poudaril, da ne želijo vlade "pet plus ena", ampak hočejo vlado šestih. "To se pravi šest enakopravnih strank, šest, ki odločajo v vladi, šest, ki odločajo o Sloveniji," je poudaril.

V SD, ki je prav tako v skupini strank, ki se pogajajo o vladi pod Šarčevim vodstvom, dogajanja danes niso komentirali.

Peterica strank pod okriljem LMŠ naj bi v minulih dneh zbližala stališča z Levico, a naj ne bi sprejela nekaterih ključnih zahtev Levice. Med drugim naj ne bi pristala na zvišanje minimalne plače ter dvig davka na dobiček podjetij. Prav tako naj bi vztrajala pri povečanju BDP za vojsko in zagotovitvi sredstev za izgradnjo dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin v vrednosti 1,2 milijarde evrov in pri stališčih do vprašanja privatizacije in prodaje NLB.

Kljub temu naj bi Levica dosegla precej. A odločitev o njenih nadaljnjih korakih je za zdaj še nemogoče napovedati, saj naj bi bili v stranki precej neenotni.