c S

Nevladniki od nove vlade pričakujejo sodelovanje s civilno družbo

31.07.2018 13:45 Ljubljana, 31. julija (STA) - Predstavniki nevladnih organizacij so na današnji novinarski konferenci poudarili, da od nove vlade pričakujejo sodelovanje s civilno družbo. "Novo vlado pozivamo, da civilno družbene organizacije prepozna kot ustrezne sogovornike že v prvih fazah sprejemanja zakonov," je dejal Filip Dobranić iz inštituta Danes je nov dan.

Nevladne organizacije se želijo skupaj uveljaviti kot pomemben sogovornik vlade. Pri tem si želijo, da se vlada z njimi ne le posvetuje, pač pa prepozna njihovo strokovnost, poznavanje situacije na terenu in upošteva njihova priporočila, je opozoril Dobranić in hkrati izrazil pričakovanje, da bodo njihova priporočila vključena v samo koalicijsko pogodbo.

Gaja Brecelj iz Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera je poudarila, da je letos dan ekološkega dolga, torej tisti dan v letu, ko smo porabili zalogo naravnih virov za eno leto, že 1. avgusta. "To pomeni, da se Zemljani obnašamo, kot da imamo na voljo planet in pol. Dan ekološkega dolga za Slovenijo pa je bil že 11. maja letos, kar pomeni, da se Slovenci obnašamo, kot da imamo na voljo tri planete," je opozorila.

V Umanoteri si želijo, da bodo na okoljskem ministrstvu ljudje, ki bodo razumeli, da spodbujanje deregulacije in okoljskega ter socialnega dampinga nista konkurenčna prednost, ampak dirka proti dnu, in ki se bodo zavedali, da so bogastvo Slovenije ljudje in ohranjeno naravno okolje, je dejala Brecljeva.

Katja Huš iz Greenpeaca je dodala, da morata biti opuščanje fosilnih goriv v skladu s cilji Pariškega sporazuma in istočasno razvijanje obnovljivih virov energije, predvsem sončne in vetrne, prioriteti vladnega dela v naslednjih štirih letih. "V Evropi nekako velja prepričanje, da bomo opustili pridobivanje energije iz termoelektrarn do leta 2030, v Sloveniji pa še vedno velja načrt, da bo Termoelektrarna Šoštanj obratovala do sredina stoletja. Zato je edino politično odgovorno ravnanje, da se na zapiranje elektrarne predčasno ustrezno pripravimo," je izpostavila.

Tadej Meserko iz Asociacije je poudaril, da od kulturnega ministra pričakujejo korenite spremembe v kulturi, predvsem to, da bi do reforme kulturnega modela dejansko prišlo. "Nujno bi bilo treba dvigniti, če ne podvojiti tudi sredstva, ki so namenjena kulturi, saj so ostala na krizni ravni," je poudaril. Nujna bi bila tudi uvedba karierne dinamike, odpraviti je treba cenzus in urediti štipendijsko politiko, meni.

Predstavnica Sindikata Mladi plus Tea Jarc je dejala, da pričakujejo predvsem dobro sodelovanje med resorji ter da bo vlada uspela ponuditi trajnostne rešitve, ki so potrebne denimo za ukinitev prekarne oblike dela. Tej logiki mora slediti tudi gospodarstvo, ki naj bo družbeno odgovorno, krožno in nizkoogljično. Poudarila je še, da od novega ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričakujejo tudi boj za zmanjšanje neenakosti ter boj proti diskriminaciji na vseh ravneh.