c S

V Mjanmaru pričeli preiskavo glede kršenja človekovih pravic v Rakhine

31.07.2018 07:30 Yangon, 30. julija (STA) - Mjanmar je danes oblikoval posebno komisijo, ki bo preiskala domnevne kršitve človekovih pravic v pokrajini Rakhine, medtem ko mednarodna skupnost poziva k prevzemu odgovornosti zaradi množičnega bega Rohing iz te pokrajine. V štiričlanski komisiji sta tudi dva tuja predstavnika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Naloga komisija bo raziskati domnevne kršitve po uporu Rohing v Mjanmaru od avgusta lani, so sporočili iz urada predsednika.

Organizacije za človekove pravice in strokovnjaki Združenih narodov so nedavno pozvali Mednarodno kazensko sodišče, naj odpre preiskavo proti Mjanmaru zaradi preganjanja Rohing. Kar 700.000 jih je zbežalo v sosednji Bangladeš, mnogi so poročali, da je vojska morila, posiljevala, mučila in požigala.

Mjanmar je sicer že oblikoval odbor mednarodnih strokovnjakov, ki bi pomagal pri iskanju rešitve glede manjšine, a je vodja, nekdanji ameriški diplomat Bill Richardson, v začetku meseca odstopil, ker mu niso dovolili sprejeti mednarodnih sredstev. Ocenil je, da odbor ne bi mogel delovati neodvisno, saj bi se moral podrediti vladni politiki.

Krvavo vojaško kampanjo proti Rohingam so v Mjanmaru začeli avgusta lani. Pripadnike te manjšine so pregnali v Bangladeš. ZN in ZDA so kampanjo označile za etnično čiščenje, Majnamar pa očitke zavrača, češ da je šlo le za odgovor na napad skrajnežev iz vrst Rohing. Uporniki iz vrst te manjšine so takrat res prijeli za orožje v znak protesta proti slabemu ravnanju z njihovo skupnostjo.