c S

Trump pripravljen na brezpogojno srečanje s predsednikom Irana Rohanijem

31.07.2018 07:30 Washington, 30. julija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je na skupni tiskovni konferenci z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem v Beli hiši presenetil s trditvijo, da se je pripravljen kadarkoli brezpogojno srečati z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. To je bila največja novica sicer rutinske novinarske konference.

Razen vprašanja o tem ali je res pripravljen ustaviti financiranje dela lastne vlade, če mu kongres ne v celoti popusti pri njegovih načrtih okrog priseljevanja, so se ameriški in italijanski novinarji v Beli hiši tokrat presenetljivo posvetili bilateralnim in mednarodnim temam brez pogrevanja Trumpovih domačih škandalov.

"Mislim, da bi bilo to primerno... brez pogojev. Če se želijo srečati, se bom z njimi srečal kadarkoli si želijo. Srečal se bom s komerkoli. Verjamem v srečanja," je dejal Trump, ki je letos ZDA umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma, zaostril retoriko do Irana in si z vodstvom v Teheranu izmenjal nekaj groženj.

Ameriški predsednik se je doslej brezpogojno srečal z voditeljem Severne Koreje Kim Jong-unom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in počne natanko to, za kar si je leta 2008 demokrat Barack Obama prislužil ogorčene kritike republikancev in celo njegove demokratske protikandidatke na volitvah Hillary Clinton.

Trump je na novinarski konferenci poudaril, da je imel v Helsinkih imenitno srečanje z Vladimirjem Putinom, česar pa lažni mediji po njegovih besedah niso poročali. Obenem je zagotovil, da bodo sankcije proti Rusiji ostale takšne kot so. Italijanski premier Conte je prav tako zagovarjal potrebo po dialogu z Rusijo in je Trumpa pohvalil, obenem pa menil, da brez uresničitve določil sporazuma iz Minska glede Ukrajine sankcij ne morejo umakniti.

Ameriški in italijanski predsednik sta si uvodoma izmenjala pohvale na račun politike do priseljencev, ki jo v svojih državah zagovarjata in izvajata.

Conte je Trumpa klical po imenu in ga hvalil zaradi pritiska na države članice zveze Nato, ki ne prispevajo dovolj v skupni proračun. Prav Italija je sicer med najslabšimi plačnicami, a Trump tega danes ni izpostavljal.

Kritiziral pa je Nemčijo, ki v proračun Nata prispeva večji delež BDP kot Italija, in sicer zaradi tega, ker kupuje naravni plin v Rusiji.

Trump in Conte sta pela hvalnice trgovinskemu premierju, ki sta ga pred kratkim sklenila predsednik ZDA in predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker v Beli hiši. Ob tem je Trump navrgel, da ima Italija 35 milijard dolarjev presežka v trgovini z ZDA, kar bo menda "hitro urejeno". Oba pa sta se zavzela za bolj enakopravne trgovinske odnose.

Conte je še povedal, da ima podporo ameriškega kolega za sklic mednarodne konference o Libiji, iz katere čez Sredozemlje v Evropo prihajajo vali migrantov. Dejal je, da Libiji ne bodo vsiljevali rešitev, ker spoštujejo Libijce, želijo pa pomagati.

Trump je na današnji novinarski konferenci sicer umiril žogo po poplavi tvitov, v katerih je napovedoval ukinitev vladnega financiranja, če ne doseže postavitve zidu na meji z Mehiko in drugih elementov svoje migracijske reforme. Dejal je, da "vedno pušča odprt prostor za dogovor" in da "samo zaradi denarja za zid ne bo zaprl vlade".

Je pa mimogrede obtožil demokrate, da podpirajo ulične tolpe priseljencev in želijo ukiniti agencijo, ki se bori proti njim.