c S

Poljska razmišlja, da bi spor glede reforme pravosodja preselila na Sodišče EU

30.07.2018 17:01 Varšava, 30. julija (STA) - Poljska vlada razmišlja, da bi pravosodni spor glede prisilne upokojitve vrhovnih sodnikov preselila na Sodišče EU. Evropska komisija je v zadnjih tednih okrepila pritisk na Poljsko zaradi njenih reform pravosodnega sistema. Medtem ko ena stran trdi, da se s tem krha neodvisnost pravosodja, druga zagovarja ravno obratno.

"Verjetno je primerno, da se to zadevo prepusti Sodišču Evropske unije," je za poljsko televizijo TVP danes dejal zunanji minister Jacek Czaputowicz.

Evropska komisija je zaradi sporne reforme poljskega vrhovnega sodišča v začetku meseca sprožila pravni postopek proti Poljski. Varšava se na zadevo še ni odzvala, čas pa ima do začetka avgusta.

V okviru reforme je na Poljskem začela veljati nova upokojitvena starost za vrhovne sodnike, ki so jo z zakonom znižali s 70 na 65 let. Kritiki ocenjujejo, da se želi vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) tako znebiti nekaterih sodnikov. V Bruslju trdijo, da Poljska z reformami krši načela vladavine prava.

A je poljska vlada drugega mnenja. "Imamo pravico reformirati pravosodni sistem, reforma je skladna z veljavnimi standardi EU," navaja zunanjega ministra nemška tiskovna agencija dpa.

Po njihovi presoji bo tako poljsko pravosodje še bolj neodvisno in učinkovito. Czaputowicz je pojasnil, da je veliko sodnikov podleglo korupciji. Poljska pa je pripravljena svoje pravice braniti pred Sodiščem EU, je še poudaril.

Ob tem je predlagal, da bi najprej opazovali, kako ti zakoni delujejo. Če bi se bojazni Bruslja uresničile, tudi ne izključuje morebitnih sprememb zakonodaje.

Evropska komisija je v začetku meseca z uradnim opominom sprožila postopek za ugotavljanje kršitev evropske zakonodaje, Varšava pa ima mesec dni časa za odgovor. Sledi drugi opomin ali obrazloženo mnenje. Če ni ustreznega odziva, je naslednji korak Sodišče EU.

Podoben postopek proti Poljski so že pred časom sprožili tudi zaradi zakona o splošnih sodiščih. Ta primer so že predložili Sodišču EU.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani zaradi spornih reform pravosodja predlagala tudi uporabo sedmega člena, ki je vsebuje možnost odvzema glasovalnih pravic.