c S

Ljubezni med Trumpom in njegovim nekdanjim odvetnikom Cohenom je konec

30.07.2018 07:15 Washington, 27. julija (STA) - Iz tabora Michaela Cohena, nekdanjega odvetnika predsednika ZDA Donalda Trumpa je v četrtek prišla novica, da bo tožilcem povedal o Trumpovem laganju glede stikov z Rusi in predsednik se je nanjo nemudoma odzval z današnjim jutranjim tvitom, v katerem je Cohena obtožil izmišljanja zgodb, da se izvleče iz nepovezanih težav.

Cohen, ki ga je oplazila preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, je pred kratkim najel demokratskega odvetnika Lannyja Davisa in od takrat naprej nekdanji Trumpov zaupnik pošilja v javnost namige, da ima veliko za povedati.

Posebni tožilec Robert Mueller je Cohenovo zadevo predal newyorškim zveznim tožilcem, ki po nepotrjenih podatkih preiskujejo številne kriminalne dejavnosti Cohena, med drugim v povezavi z newyorškimi mafijami. Med drugim tudi z rusko mafijo taksistov. Cohen je več let delal s Trumpom in za Trumpa.

Trump se je danes v vrsti tvitov lotil tako preiskovalcev ruske afere kot tudi Cohena, ki ga sicer ni naravnost imenoval. "Sinoči sem se vrnil v Washington z zelo čustvenega ponovnega odprtja jeklarne v Illinoisu, pričakala pa me je smešna novica, da Robert Mueller in njegova tolpa jeznih demokratov očitno ne more najti sodelovanja."

"Edino sodelovanje z Rusijo je bilo z demokrati in sedaj gledajo moje tvite (skupaj s 53 milijoni drugih ljudi) - nameščeni lov na čarovnice se nadaljuje. Kako butasto in nepošteno do naše države ... in lažne novice ne zapravljajo časa z neumnimi vprašanji."

"Ne, nisem vedel za srečanje z mojim sinom, Donom mlajšim. Meni to zveni kot da si nekdo skuša izmisliti zgodbe, da se izvleče iz nepovezanih težav (morda taksi?). Najel je celo odvetnika Billa in Pokvarjene Hillary. Ha, zanima me, če sta mu morda pri tem pomagala!" je streljal Trump in kot kaže prerezal popkovnico s Cohenom, ki verjetno več nima upanja na morebitno Trumpovo pomilostitev.

Trump se je z omenjenim tvitom odzval, potem ko je odvetnik Davis v četrtek v medije spravil informacijo, ki zadeva Muellerjevo preiskavo oviranja pravosodja v zvezi z rusko afero. Poleti 2016 sta se v Trumpovi stolpnici srečali delegaciji pod vodstvom Trumpovega sina na eni in ruske pravnice na drugi strani. Trump mlajši je prišel na srečanje v pričakovanju uresničitve ponudbe predaje negativnih informacij o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Ob tem mu ni padlo na pamet, da je prejemanje pomoči pred volitvami od tujcev prepovedano. Predsednik Trump zatrjuje, da o srečanju ni vedel nič, čeprav je lani, ko je zadeva prišla na dan, narekoval izjavo za svojega sina, da je šlo za pogovor o ruskih sirotah. Zaradi tega je odstopil eden od Trumpovih odvetnikov.

New York Times je pred tem poročal, da Mueller v okviru ruske preiskave, ki zadeva oviranje pravosodja - kar je kaznivo dejanje zaradi katerega se lahko sproži postopek odstavitev predsednika - preučuje Trumpove tvite. Med drugim tiste, v katerih zaradi ruske preiskave žali pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, njegovega namestnika Roda Rosensteina, nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja in druge. Mueller kot kaže med drugim ugotavlja, ali je skušal predsednik vplivati na priče.

Cohen naj bi bil Muellerju pripravljen povedati, da Trump laže, ko trdi, da ni vedel za sestanek svojega sina s pravnico Natalijo Veselnickajo. Po poročanju CNN in NBC naj bi bil Cohen zraven, ko je sin Trumpu povedal o ruski ponudbi za srečanje in da je Trump srečanje odobril.

To je bilo dovolj, da se spravi Trumpa k tvitanju, vendar samo po sebi ne pomeni veliko, če ne bo še koga drugega, ki bi potrdil Cohenove besede. Cohen pravi, da takšne osebe obstajajo. Trump sicer lahko še naprej zadevo zanika in ne bo posledic, dokler ga morda ne ujamejo na laži pod prisego ali pred preiskovalci.

Zato poteka ogorčen boj med Trumpovimi odvetniki pod vodstvom Rudyja Giulianija in Muellerjevimi tožilci glede zaslišanja predsednika. Giuliani želi, da mu tožilci pošljejo vprašanja vnaprej, potem pa bo on določil katera se lahko zastavijo in koliko časa bo na voljo za pogovor. Tožilci tega seveda ne sprejemajo in Trumpovi skušajo do informacij priti po ovinku.

Muellerjeva ekipa je izjemno učinkovita pri skrivanju svojih kart in nihče ne ve, kaj so doslej odkrili in na kakšno mino lahko stopi Trump na zaslišanju, če bo do njega sploh prišlo. Zato Trumpovi zavezniki v kongresu zganjajo cirkus proti Rosensteinu s postopkom odstavitve oziroma impeachmenta, če jim ne preda zaupnih informacij o preiskavi.

Trdijo, da izvajajo nadzorno funkcijo zakonodajne nad izvršno vejo oblasti, vendar pa le zagrizenim Trumpovim podpornikom ni jasno, da želijo informacije, ki jih bodo nesli predsedniku, da se pripravi na Muellerja.