c S

Do 10. avgusta odprt drugi krog iskanja kandidata za mandatarja

30.07.2018 07:15 Ljubljana, 28. julija (STA) - Po neuspešnem prvem krogu iskanja kandidata za predsednika vlade danes začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko v drugem krogu do 10. avgusta mandatarja predlagajo predsednik republike ali poslanci. V drugem krogu bo koalicijo poskušal oblikovati predsednik LMŠ Marjan Šarec, saj pod njegovim vodstvom potekajo pogajanja peterice strank z Levico.

DZ se je namreč na petkovi izredni seji seznanil z obvestilom predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade. Ne predsednik relativne zmagovalke SDS Janez Janša ne predsednik drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec namreč še nista uspela zagotoviti zadostne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

S tem je neuspešno zaključen prvi krog iskanja mandatarskega kandidata, danes pa začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko v drugem krogu mandatarja predlagajo predsednik republike oziroma poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Čas za to imajo do 10. avgusta, če bo do tedaj predlog vložen, pa bo državni zbor o kandidatu za mandatarja glasoval med 13. in 17. avgustom.

Medtem se bodo nadaljevala koalicijska poganja peterice sredinskih strank pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca z Levico. Pogovore z Levico so LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS začele po tistem, ko je iz koalicijske enačbe izpadla NSi. Pogajalci so sicer ugotovili, da so vsebinska razhajanja med njimi velika, a menijo, da je kljub temu mogoče doseči dogovor.

Ali bo med strankami, ki imajo do nekaterih vprašanj povsem nasprotna stališča, mogoče doseči kompromis, bo bolj jasno v nedeljo, ko se bodo na koalicijskih pogajanjih sestali predsedniki vseh šestih strank.