c S

Pred obalo Španije rešili več kot 1400 migrantov

30.07.2018 07:29 Madrid, 29. julija (STA) - Pred obalo Španije so od petka iz morja rešili več kot 1400 migrantov, ki so skušali državo doseči na več deset čolnih. Samo v petek so v Alboranskem morju in Gibraltarski ožini prestregli 888 migrantov, navaja sporočilo španskih oblasti nemška tiskovna agencija dpa.

V reševalni akciji v soboto so pred obalo španske regije Andaluzija rešili 334 ljudi, ki so potovali na 17 čolnih, danes do poldneva pa okoli 200, ki so se na pot odpravili v 20 manjših gumenjakih.

Že več tednov se krepi begunski val čez Sredozemsko morje v Španijo. Nedavno je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sporočila, da je država postal nov osrednji cilj migrantov. Število prihodov je že večje kot v Italiji in Grčiji.

V obali pred Španijo so že prejšnji konec tedna rešili več kot tisoč beguncev, ki so jih prepeljali v andaluzijska pristanišča.

Španski notranji minister Fernando Grande-Marlaska je v soboto obiskal regijo, da si je ustvaril podobo razmer. Kot je sporočila vlada preko Twitterja, je minister pohvalil "profesionalnost in človekoljubnost" lokalnih policistov. Grande-Marlaska je še ocenil, da so razmere v Andaluziji trenutno pod nadzorom, a je dodal, da je begunska kriza "evropski problem, ki potrebuje evropsko rešitev", še navaja dpa.