c S

ITF postal specializirana agencija za humanitarne projekte EU

27.07.2018 11:34 Ljubljana, 27. julija (STA) - Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič je danes v Hiši EU direktorju Ustanove za krepitev človekove varnosti (ITF) Tomažu Lovrenčiču simbolno predal pismo komisije o podelitvi naziva specializirane agencije držav članic (MSSA). ITF je postala prva takšna ustanova iz Slovenije in novejših držav članic EU.

Stančič je ocenil, da je podelitev naziva tudi jasno priznanje uspeha dosedanjega dela ITF.

ITF, ki lahko z novim nazivom sodeluje na področju humanitarnih aktivnosti Evropske unije, je tako postala ena od 12 ustanov MSSA, druge prihajajo iz Nemčije, Francije, Belgije, Grčije, Švedske in Španije.

Status ustanovi odpira široke možnosti za izvajanje humanitarnih projektov Evropske unije. Kot je pojasnil Stančič, bo lahko ITF tako hitreje prišel do financiranja svojih projektov.

"Vemo da je hitrost pri katastrofah in humanitarni pomoči zelo pomembna, da se čim prej odzovemo, na ta način bodo lahko prišli do pomoči, ki jo potrebujejo, hitreje," je dodal o hitrejših postopkih financiranja.

Lovrenčič je pojasnil, da bodo sredstva uporabili za delovanje ITF v 17 državah, kjer so že operativni, in pa tudi v drugih. Kot je dodal, je treba pomagati očistiti min tudi države izvora, saj se begunci ne morejo vrniti na območja, ki so polna min.

Opozoril je, da je število incidentov povezanih z minami in eksplozivnimi ostanki vojn ponovno poraslo, početverilo, na več kot 8200 incidentov na leto, od tega jih je bilo 2200 s smrtnim izidom. "Te grozne številke zahtevajo ukrepanja. Ta minska polja se ne bodo očistila sama od sebe, te žrtve min si ne morejo pomagati same," je dejal.

Z novim nazivom ustanove Lovrenčič upa, da bodo lahko svoje znanje in izkušenj ponudili tudi programom Evropske komisije, da bi tako dosegli še višjo stopnjo učinkovitosti na tem področju.

Postopek pridobitve statusa MSSA je bil zahteven in dolgotrajen, saj je potekal več let. Pri dodelitvi statusa ITF je bila Evropska komisija še posebno pozorna na finančno upravljanje in finančne rezultate, na obseg delovanja na področju humanitarnega čiščenja min in krepitve človekove varnosti in na dejstvo, da ITF prihaja iz Slovenije, države članice s poudarjeno in aktivno humanitarno dejavnostjo, je še dejal Stančič.

Kriteriji za pridobitev statusa, ki ga v okviru Evropske komisije podeljuje generalni direktorat za civilno zaščito in operacije humanitarne pomoči, so, da mora biti organizacija zmožna operativno izvajati pogodbene obveznosti z EU, da se aktivno operativno ukvarja s humanitarno dejavnostjo, da je finančno stabilna in da spoštuje humanitarna načela EU, kot so humanost, nevtralnost, nepristranskost in neodvisnost, so sporočili iz ITF.

Glavna področja delovanja Evropske komisije so v kriznih žariščih po svetu, kot so Sirija, Južni Sudan, Jemen in Ukrajina. V večini teh držav so velika težava tudi mine in oskrba žrtev min in eksplozivnih ostankov vojne, kjer bo svojo dejavnost obnove v imenu EU lahko izvajal tudi ITF. Pri tem namerava ITF še posebno pozornost nameniti pomoči najbolj ranljivim skupinam, kot so ženske in otroci.