c S

Britansko vrhovno sodišče odločilo, da mora ženska ostati v zakonu brez ljubezni

27.07.2018 07:33 London, 26. julija (STA) - 68-letna Tini Owens se je želela ločiti od svojega 80-letnega moža Hugha, ker naj bi bila v zakonu "brez ljubezni" nesrečna. Nižje sodišče je njeno zahtevo zaradi šibkih argumentov zavrnilo, njegovo odločitev pa je nato potrdilo tudi prizivno in zdaj še vrhovno sodišče, je v sredo poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Premožna zakonca sta poročena od leta 1978 in imata skupaj dva odrasla otroka. Owensova je vložila ločitev maja 2015, potem ko se je odselila iz njunega skupnega domovanja.

Željo za ločitev je utemeljila, da je njun zakon "brez ljubezni", soproga pa je obtožila tudi avtoritarnega vedenja in pretirane zahtevnosti do te mere, da ne more ostati z njim.

Gospod Owens v ločitev ni privolil, obtožbe soproge pa je zavrnil, rekoč da naj bi se želela ločiti zgolj zaradi ljubezenske afere ali dolgčasa.

Nižje sodišče je sicer potrdilo, da se je zakon končal, vendar je razloge Owensove za razvezo označil za "šibke" in zato njen zahtevek zavrnil.

68-letnica se je na odločitev sodišča pritožila, vendar je v prid zakonski zvezi odločilo tudi prizivno sodišče.

Owensova se je nato po pomoč obrnila še na vrhovno sodišče, vendar je tudi to soglasno odločilo, da mora "zaenkrat" ostati v zakonskem stanu.

Vrhovni sodnik Nicholas Wilson je sicer povedal, da je primer sproža "neprijetne občutke". Ob tem je še dodal, da "bi moral parlament mogoče razmisliti o nadomestitvi zakona, ki bi gospe Owensovi omogočil ločitev zaradi zgoraj navedenih okoliščin".

Trenutna zakonodaja v Angliji in Walesu namreč razvezo brez privolitve zakonca dopušča le v primeru, da imata zakonca že pet let ločena domovanja ali v primeru dokaza, da je zakon propadel. Kot dokaz se skladno z zakonodajo šteje le prešuštvo, nerazumno vedenje ali pobeg zakonca.

Owensova bo morala tako ostati poročena do leta 2020.