c S

Trump zaradi ameriškega pastorja Turčiji grozi s sankcijami

27.07.2018 07:30 Washington/Ankara, 26. julija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump na Twitterju Turčiji grozi s sankcijami zaradi ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, proti kateremu poteka postopek zaradi domnevnega terorizma in vohunstva. Trump je tvitnil, da gre za velikega kristjana, družinskega in čudovitega človeka, ki zelo trpi. Turčija je v odzivu poudarila, da ji nihče ne bo grozil.

"Nedolžnega človeka vere je treba nemudoma izpustiti," je tvitnil Trump in izpostavil "velike sankcije".

"Nihče ne bo ukazoval Turčiji, kaj naj dela. Nikoli ne bomo dopustili, da bi nam kdorkoli grozil, brez izjeme," se je na družbenem omrežju Twitter na Trumpove grožnje odzval turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu.

Tiskovni predstavnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana pa je posvaril, da morajo ZDA znova razmisliti o svojem pristopu, sicer bodo tvegale dodatno poslabšanje odnosov s Turčijo. Dodal je, da bi morale ZDA razumeti, da ne morejo uspeti z grožnjami Turčiji glede zadeve, ki je v pristojnosti njenega neodvisnega sodstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

50-letnega Brunsona iz Severne Karoline so v Turčiji zaprli pred letom in pol. Obtožujejo ga, da je vohunil za Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki v Turčiji in ZDA velja za teroristično organizacijo. Naprtili so mu tudi obtožnico vohunjenja za gibanje Fethullaha Gülena, ki se je zatekel v ZDA in živi v Pensilvaniji.

Gülena je želel nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost general Michael Flynn predati Erdoganu, ki Gülena obtožuje organizacije poskusa državnega udara leta 2016. Flynna je zajela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 in islamskemu duhovniku s te strani ne grozi več nevarnost.

Brunsonova usoda je v ospredju zanimanja podpredsednika ZDA Mika Pencea, državnega sekretarja Mika Pompea, ki je pred kratkim vodil konferenco verskih voditeljev in ameriških krščanskih skupin. Pred Trumpom je sankcije že napovedal tudi Pence. Brunsona so v sredo izpustili iz zapora in preselili v hišni pripor zaradi zdravstvenih težav.

V Turčiji ga je zajel plaz čistk po neuspešnem državnem udaru proti Erdoganu, ko so zaprli več tisoč vojakov, državnih uradnikov, akademikov, novinarjev, disidentov in drugih, ki razmišljajo s svojo glavo. Brunson je v Izmirju vodil majhno protestantsko krščansko skupino 25 vernikov, ki je med drugim pomagala beguncem iz Sirije. V Turčiji živi že skoraj četrt stoletja in je bil pred aretacijo v postopku pridobitve stalnega bivališča.

Turčija ga obtožuje, da je skušal vnašati razdor med Turke s pohvalami na račun Gülena in PKK. Ob tem naj bi bil tudi ameriški vohun in celo menda predviden za šefa izpostave Cie v Turčiji v primeru uspeha državnega udara. Bolj verjetna razlaga je, da ima Erdoganov režim Brunsona za talca, ki ga želi zamenjati za Gülena.