c S

Več sto migrantov vdrlo v špansko eksklavo v Maroku

26.07.2018 14:08 Madrid, 26. julija (STA) - Več sto migrantov iz afriških držav je danes v zgodnjih jutranjih urah uspelo preplezati dvojno ograjo na meji med Marokom in špansko eksklavo Ceuto ter vdreti na špansko ozemlje. Migranti so se čez mejo prebili tudi z nasiljem, nekateri so namreč varnostne sile na meji napadli z živim apnom. Več deset ljudi je ranjenih.

Tiskovni predstavnik civilne garde v Španiji je povedal, da je v zgodnjih jutranjih urah okoli 400 migrantov uspelo vdreti v Španijo. Po njegovih navedbah so ti "kar naenkrat" začeli plezati čez ograjo, prekrito z majhnimi rezili. Nekateri izmed njih so policiste napadli še z živim apnom, ki so ga s seboj nosili v vedrih in steklenicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poročajo španski mediji, naj bi na špansko ozemlje vdrlo med 450 in 600 migranti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V incidentu je bilo po navedbah AFP poškodovanih "več kot deset" policistov, štirje izmed njih so morali zaradi opeklin na obrazu in rokah poiskati pomoč v bolnišnici.

Tiskovna predstavnica Rdečega križa Isabel Brasero je medtem povedala, da je humanitarna organizacija oskrbela 30 migrantov, 11 izmed njih pa so na šivanje in zaradi morebitnih zlomov odpeljali v bolnišnico. Noben izmed naj sicer ne bi bil huje poškodovan.

Po navedbah Braserove so se migranti, potem ko so se uspeli prebiti na špansko ozemlje, zatekli v tamkajšnji center za migrante.

Španski eksklavi Ceuta in Melilla v Maroku predstavljata edino kopensko mejo EU z Afriko. Posledično sta ozemlji tarča migrantov, ki si želijo vstopa v EU ter redno plezajo čez visoko ograjo ob meji, plavajo ob obali ali se skrivajo v vozilih, ki prečkajo mejo.

Španija je po najnovejših podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) med migranti, ki poskušajo doseči Evropo s prečkanjem Sredozemskega morja, najbolj priljubljena evropska država. Državo je letos do 15. julija prek morja doseglo 18.016 migrantov. S tem je presegla Italijo, kamor je v enakem obdobju letošnjega leta prek morja vstopilo 17.827 ljudi.