c S

Objavljeno javno povabilo za imenovanje članov strokovnega sveta za zagovorništvo otrok

26.07.2018 13:25 Ljubljana, 26. julija (STA) - Varuh človekovih pravic je v sredo objavil javno povabilo za imenovanje članic in članov strokovnega sveta za zagovorništvo otrok. K sodelovanju vabi predstavnike strokovne javnosti in nevladnih organizacij, ki so strokovnjaki na področju varstva otrokovih pravic. Prijave je treba poslati najkasneje do 31. avgusta.

Strokovni svet varuha za zagovorništvo otrok je organ varuha, ki skrbi za uresničevanje zagovorništva otrok in deluje po načelu strokovne avtonomije. Njegova naloga je med drugim obravnavanje konceptualnih in organizacijskih vprašanj glede izvajanja zagovorništva otrok. Prav tako tudi oblikuje stališča ali predloge za reševanje splošnih vprašanj uresničevanja otrokovih pravic na področju zagovorništva in obravnava posamezna vprašanja na področju zagovorništva, ki jih nanj naslovi varuh, so pri varuhu zapisali v sporočilu za javnost.

Strokovni svet sestavljajo predsednik, vsi regijski koordinatorji, dva predstavnika varuha, dva predstavnika zagovornikov ter pet predstavnikov strokovne javnosti in nevladnih organizacij, ki jih varuh izbere na podlagi javnega poziva k sodelovanju.

Člani strokovnega sveta opravljajo svoje delo častno in samostojno ter pri svojih odločitvah zasledujejo največjo korist otroka. Imajo pravico do povrnitve stroškov za prihod na sejo. Mandat članov sveta je tri leta, člani pa lahko ponovno kandidirajo za imenovanje v svet.

Za članstvo v strokovnem svetu lahko kandidirajo predstavniki civilne družbe in strokovne javnosti, ki imajo večletne izkušnje na področju razvoja, varstva in promocije otrokovih pravic, poznajo proces delovanja zagovorništva otrok, so seznanjeni s temeljnimi mednarodnimi in domačimi akti s področja otrokovih pravic in imajo jasno lastno vizijo delovanja v svetu.

Prijava mora vsebovati področja delovanja in reference, vizijo delovanja v strokovnem svetu in življenjepis.

Kandidati pošljejo pisne prijave na naslov varuha, Dunajska cesta 56, 1109 Ljubljana, in sicer v zaprti kuverti s pripisom Ne odpiraj - javno povabilo za strokovni svet za zagovorništvo otrok ali po elektronski pošti na naslov info@varuh-rs.si

Prijavitelji bodo o izboru obveščeni najkasneje do 21. septembra, sestava sveta pa bo javno objavljena na spletni strani varuha.