c S

Kitajska zaradi škandala okoli cepiv uvedla vsedržavno preiskavo

26.07.2018 09:26 Peking, 26. julija (STA) - Kitajski urad za nadzor nad zdravili je zaradi neučinkovitih cepiv v sredo uradno uvedel vsedržavno preiskavo proizvodnje cepiv, medtem ko se oblasti odzivajo na afero, v okviru katere bi lahko bilo prizadetih več sto tisoč otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Urad za nadzor nad zdravili je sporočil, da so na teren razposlali inšpektorje, ki bodo temeljito preiskali celoten proces in verigo izdelave cepiv vseh proizvajalcev.

Oblasti medtem skušajo pomiriti razburjene Kitajce in krepiti zaupanje v kitajska cepiva, katera so v preteklih letih sicer že večkrat postavili pod vprašaj zaradi varnostni in učinkovitosti.

Zadnji škandal se je začel pred več kot tednom, ko je moralo farmacevtsko podjetje Changchun Changsheng, ki je proizvajalo cepivo proti steklini, po odredbi kitajskega regulatorja za zdravila in hrano ustaviti proizvodnjo, saj se je med inšpekcijskim pregledom izkazalo, da so tam potvarjali poročila o izdelavi in nadzoru kakovosti.

Kitajska policija je nato v torek aretirala 15 ljudi, med njimi vodjo farmacevtskega podjetja, in zanje odredila pripor.

Kitajski regulator za hrano in zdravila je sicer prejšnji teden sporočil, da problematično cepivo proti steklini ni zapustilo tovarne, je pa podjetje samo priznalo, da je na trg dalo drugo manjvredno cepivo. Gre za cepivo proti davici, oslovskemu kašlju in tetanusu, ki po ugotovitvah regulatorjev ni ustrezalo standardom. Pri podjetju so še povedali, da so lani prodali 250.000 doz tega cepiva v provinco Shandong.

Poleg omenjenega farmacevta naj bi tudi druga podjetja proizvajala cepiva slabše oz. sporne kakovosti. Samo oktobra lani naj bi po poročanju kitajskih medijev na trg prišlo 650.000 neučinkovitih cepiv, namenjenih predvsem otrokom.

Škandal je zamajal že tako slabo zaupanje v proizvajalce in regulatorje na Kitajskem, kjer so potrošniki vse bolj osveščeni. V državi se namreč podobne afere z zdravili, cepivi in prehranskimi izdelki domače izdelave ponavljajo že leta in zato so ob zadnji Kitajci svojo jezo množično razlili po spletnih družbenih omrežjih. Prek njih potrošniki tudi iščejo informacije o tem, kako priti do uvoženih cepiv.