c S

Trumpova kongresna zaveznika sprožila postopek odstavitve namestnika pravosodnega ministra ZDA

26.07.2018 08:22 Washington, 26. julija (STA) - Najbolj zagrizena podpornika predsednika ZDA Donalda Trumpa v zveznem kongresu sta v sredo sprožila postopek odstavitve oziroma impeachmenta namestnika pravosodnega ministra ZDA Roda Rosensteina. Ta je tisti, ki odloča o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 v korist Trumpa.

Uradna utemeljitev za sprožitev postopka je, da Rosenstein ni ugodil njihovim zahtevam, da jim preda zaupno dokumentacijo o preiskavi ruske afere. Slednjo bi nato predali Trumpovim odvetnikom, da se pripravijo na vprašanja, ki bi čakala predsednika v primeru, da ga bo hotel Mueller zaslišati.

Postopek sta v sredo sprožila republikanca Mark Meadows iz Severne Karoline in Jim Jordan iz Ohia, ki sta za kongresne demokrate največja Trumpova hlapca poleg kongresnika iz Kalifornije Devina Nunesa.

Pravosodno ministrstvo vodi Jeff Sessions, ki pa se je iz ruske preiskave sam izločil, ker je imel pred volitvami kot svetovalec Trumpove kampanje stike s predstavniki ruske države. Zato je vsa zadeva padla na Rosensteina, ki je prav tako republikanec, kot je tudi Mueller, čeprav Trump in njegovi kongresni zavezniki ponavljajo zgodbo o "jeznih demokratih", ki da vodijo preiskavo.

Ni povsem jasno, kaj želita Meadows in Jordan doseči, saj kongres danes odhaja na mesec dni počitnic in glasovanja o njunem predlogu ne bo, dokler se kongresniki ne vrnejo nazaj na delo. Ni jasno, ali bosta potem spet skušala sprožiti to vprašanje, ki bo razdelilo republikance. Pravosodno ministrstvo ZDA njune poteze zaenkrat ni komentiralo.