c S

Svet Evrope namenil BiH milijon evrov pomoči za nastanitev migrantov

26.07.2018 07:20 Sarajevo, 25. julija (STA) - Razvojna banka Sveta Evrope (CEB) je Bosni in Hercegovini danes namenila milijon evrov nepovratne pomoči za reševanje problematike nastanitve migrantov, ki še naprej množično prihajajo v državo. Denar bo namenjen preureditvi zapuščene vojašnice blizu prestolnice Sarajevo v center za nameščanje migrantov.

Pogodbo o donaciji sta danes v Sarajevu podpisala podpredsednica CEB Maria Sanchez-Yebra Alonso in koordinator Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v BiH Peter Van der Auweraert, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Denar bodo namenili za prenovo zapuščene vojašnice Ušivak v mestu Hadžići blizu Sarajeva, ki bo postala center za nameščanje migrantov. Objekti vojašnice so v slabem stanju, njihova obnova in ureditev prostorov pa naj bi trajala nekaj tednov.

Pri podpisu je bil navzoč tudi namestnik ministra za varnost BiH Samir Rizvo, ki je povedal, da lokalne oblasti niso nasprotovale projektu. "Izkazalo se je, da v BiH še obstajajo skupnosti, ki so pripravljene pomagati ljudem v stiski," je dejal.

Po podatkih policije je v BiH letos prišlo več kot 9000 nezakonitih pribežnikov, trenutno pa naj bi jih bilo v državi okoli 4500. Največ migrantov se še vedno zadržuje na območju Unsko-sanskega kantona, kjer jih večina živi v parkih ali pa je zatočišče poiskala v zapuščenih zgradbah.

Migrantom je sicer BiH večinoma tranzitna država, prek katere želijo doseči Hrvaško in druge države Evropske unije. Poostren nadzor na hrvaški meji jim ta cilj otežuje, zato oblasti BiH ocenjujejo, da bo več tisoč migrantov v državi ostalo do jeseni. IOM pa ocenjuje, da je v BiH potrebno zagotoviti nastanitev za najmanj 3500 migrantov, ki bodo v državi ostali tudi čez zimo.