c S

Na jugu Sirije 186 mrtvih v vrsti samomorilskih napadov

26.07.2018 07:20 Damask, 25. julija (STA) - Skrajna skupina Islamska država je danes v provinci Svejda na jugu Sirije izvedla več samomorilskih napadov, v katerih je bilo skupno ubitih 186 ljudi. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, so štirje samomorilski napadalci izvedli napade v mestu Svejda, ostale pa so izvedli v vaseh na severu in vzhodu province.

Islamska država je odgovornost za napade prevzela prek aplikacije za izmenjavo sporočil Telegram. Kot so sporočili skrajneži, so "vojaki kalifata" napadli varnostne točke in vladne tarče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trije samomorilski napadalci so se najprej razstrelili v mestu Svejda, več eksplozij je medtem odjeknilo tudi v vaseh na severu in vzhodu province. V mestu Svejda se je kasneje razstrelil še četrti napadalec.

"Pripadniki Islamske države so potem napadli vasi v severovzhodnem delu province in pobili prebivalce na njihovih domovih," je povedal vodja observatorija s sedežem v Londonu Rami Abdel Rahman.

Skrajneži so napadli sedem vasi, tri izmed njih jim je uspelo zaseči.

V eksplozijah in napadih je življenje izgubilo skupno 186 ljudi, med njimi 62 civilistov, 94 pripadnikov provladnih sil in 30 skrajnežev, je sporočil observatorij.

Današnji napadi so bili po oceni observatorija najbolj smrtonosni napadi v tej provinci od začetka sirske državljanske vojne leta 2011, pa tudi med najbolj smrtonosnimi napadi v celotni Siriji.

Vojska sirskega režima pod vodstvom Bašarja al Asada ima pod nadzorom večino ozemlja, kjer so se danes zgodili napadi.