c S

Sodnik dovolil nadaljevanje tožbe proti Trumpu zaradi osebnega okoriščanja s položajem

26.07.2018 07:46 Baltimore, 26. julija (STA) - Zvezni sodnik Peter Messitte je v sredo zavrnil zahtevo odvetnikov predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj zavrže tožbo zvezne države Maryland in prestolnice Washington zaradi neupravičenega osebnega okoriščanja s položajem. Trump naj bi kršil ustavo, ker služi z nočitvami tujih vlad v svojem hotelu nedaleč od Bele hiše.

Bela hiša in Trumpovi odvetniki obtožbe zavračajo kot politično motivirane. Sodnik Messitte je dovolil nadaljevanje tožbe, ker meni, da lahko tožniki dokažejo, da se je Trump res neprimerno okoriščal s svojim hotelom. "

Odkar je bil izvoljen, so predstavniki številnih vlad prenočevali v Trumpovem hotelu ali izrazili namero, da to storijo. "Nekateri so naravnost povedali, da gredo tja, ravno zato, ker je Trumpov," je menil sodnik.

Ameriška ustava državnim uradnikom prepoveduje okoriščanje s položajem, vendar pri Trumpu veljajo drugačna pravila. Ob inavguraciji je dejal, da vodenje svojega podjetja predaja sinovoma Donaldu mlajšemu in Ericu in obljubil, da bo ves dobiček od tujih vlad nakazal v državno zakladnico. Tega doslej še ni storil.

Jasno je torej, da krši ustavno prepoved okoriščanja s položajem, vendar je sodnik Messitte priznal, da ni povsem jasno, ali ta prepoved velja tudi za predsednika ZDA. Doslej takšnega primer kot je Trumpov v Beli hiši namreč še ni bilo in ni bilo razloga za ustavno presojo. Nadaljevanje primera je za Trumpa nerodno, ker lahko pride do razkritja informacij o njegovem premoženju in financah.