c S

Sodišče EU: Države članice lahko zavrnejo naloge za prijetje

26.07.2018 09:35 Luxembourg, 25. julija (STA) - Sodišče EU v Luksemburgu je presodilo, da lahko članice Evropske unije zavrnejo evropski nalog za priprtje in predajo, če za osebo obstaja nevarnost, da ji bo kršena njena temeljna pravica do neodvisnega sojenja. Odločitev ponuja državam legalni okvir, da po reformah pravosodja na Poljskem zavrnejo njihove naloge za priprtje.

Sodišče je razsodilo, da obstoj resnične nevarnosti, da bo osebi kršena temeljna pravica do neodvisnega sodišča in poštenega sojenja, lahko dovoljuje državi članici, da evropskega naloga za prijetje izjemoma ne izvrši.

Poudarili so, da to pomeni izjemo od načela medsebojnega priznavanja, na katerem temelji mehanizem evropskega naloga za prijetje, piše na spletni strani sodišča.

Sodišče EU je odločitev sprejelo v primeru poljskega državljana, za katerega je Poljska izdala evropski nalog za prijetje zaradi nedovoljenega prometa s prepovedanimi drogami. Aretirali so ga lani na Irskem, a ni soglašal s svojo predajo Poljski, češ da zaradi reform poljskega pravosodnega sistema obstaja resnična nevarnost, da ne bo deležen poštenega sojenja. Irska je nato za mnenje povprašala sodišče v Luksemburgu.

Poljska je v zadnjem letu sprejela številne sporne reforme pravosodja, med drugim splošnih sodišč in vrhovnega sodišča. Zaradi slednje so se morali v začetku meseca upokojiti številni vrhovni sodniki.

Evropska komisija je zaradi poljskih reform že začela postopke pred sodiščem. Kritizirali so jih kot "jasno grožnjo" vladavini prava. Bruselj je decembra lani proti Poljski sprožil tudi postopek v okviru 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic.