c S

V češki vladi že tretji primer domnevnega plagiata

25.07.2018 13:16 Praga, 25. julija (STA) - Novo češko vlado je od zaprisege konec junija pretresel že tretji primer plagiata. Tokrat naj bi del svoje diplomske naloge prepisal obrambni minister Lubomir Metnar, ki je zaradi afere že odpovedal svoj za danes napovedan obisk na Slovaškem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Minister iz vrst populistične liberalne stranke Ano je danes pojasnil, da bo ponovno pregledal svoje delo in preveril očitke. Če se bo izkazalo, da imajo mediji prav, bo premislil o odstopu. Kot je dodal, je "presenečen", saj je prepričan, da je navedel vse vire in jih v delu pravilno označil.

Glede na poročanje češke javne radiotelevizije, ki je o tem poročala prva v torek, je Metnar v diplomi sicer navedel seznam citiranih virov, a v besedilu ni veliko namigov na te vire. Najmanj osem strani naj bi bilo skoraj v celoti skopirano iz ene knjige, ne da bi bil naveden vir.

Zaradi plagiatorskih afer sta v tem mesecu odstopila že dva ministra - Tatana Mala s položaja pravosodne ministrice in Petr Krčal s položaja ministra za delo.