c S

V Pakistanu pred enim od volišč samomorilski napad s smrtnimi žrtvami

25.07.2018 11:20 Islamabad, 25. julija (STA) - V samomorilskem napadu pred voliščem v pakistanskem mestu Kveta na jugozahodu države je bilo danes ubitih najmanj 31 ljudi, še 35 jih je bilo ranjenih. Kot so sporočile pristojne oblasti, je napadalec najprej poskušal vstopiti na volišče, ko ga je pri tem ustavila policija, se je razstrelil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornost za napad je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prevzela skrajna skupina Islamska država.

V Pakistanu ob okrepljenih varnostnih ukrepih potekajo parlamentarne volitve. Volišča bodo odprta do 18. ure po lokalnem času (do 15. ure po srednjeevropskem času). Prve neuradne rezultate pričakujejo zvečer.

Za varnost na več kot 85.000 voliščih skrbi skupno do 800.000 vojakov in policistov. Več kot 106 milijonov volivcev izbira poslance spodnjega doma parlamenta v tej južnoazijski jedrski sili.

Današnje volitve bodo pomenile šele drugi demokratični prenos oblasti z ene civilne vlade na drugo v 70-letni zgodovini države, za katero so večji del obstoja značilni vojaški udari in politični umori.

Smrtonosni napadi na predvolilnih zborovanjih, ki so zahtevali okoli 180 življenj in prinesli obtožbe o vmešavanju vojske v volilni proces, ki bi lahko postavilo pod vprašaj legitimnost volitev, so sicer že odplavili upe, da bodo volitve okrepile krhko demokracijo.

Ankete nakazujejo tesen izid. Favoritki sta vladna Pakistanska muslimanska liga - Navaz (PML-N), ki jo vodi Šahbaz Šarif, mlajši brat zaradi korupcije odstavljenega in obsojenega bivšega premierja Navaza Šarifa, in stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) nekdanje zvezde kriketa Imrana Kana.

Pomembno vlogo bi lahko imela tudi Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija, sina v atentatu umorjene bivše pakistanske premierke Benazir Buto, ki bi jo lahko zmagovalna stranka povabila v koalicijo.