c S

Podpredsednica srbskega parlamenta razburila z opazkami o vodji Mater Srebrenice

25.07.2018 11:19 Beograd/Sarajevo, 25. julija (STA) - Podpredsednica srbskega parlamenta Vjerica Radeta iz vrst radikalcev je v torek na Twitterju objavila nespoštljive opazke ob smrti vodje združenja Matere Srebrenice Hatidže Mehmedović in s tem sprožila val ogorčenja v Srbiji in BiH. Poslanec iz BiH Sadik Ahmetović je celo pozval parlament v Sarajevu k prekinitvi sodelovanja s srbskim parlamentom.

"Berem, da je umrla predsednica združenja podjetnic Srebrenice Hatidža Mehmedović. Kdo bo organiziral njen pogreb, njen soprog ali sinova," je tvitnila Radeta.

Mehmedovićeva je v pokolu v Srebrenici julija 1995, ko so srbske sile pomorile okoli 8000 bošnjaških moških, izgubila 44-letnega moža ter sinova, stara 18 in 25 let. Leta 2003 se je vrnila v Srebrenico in začela boj za dokazovanje resnice o storjenih zločinih in kaznovanju odgovornih. Po dolgotrajnem boju s hudo boleznijo je umrla v nedeljo v Sarajevu v 66. letu starosti, danes pa naj bi jo pokopali na pokopališču v Srebrenici.

Neprimerni komentarji srbske političarke so povzročili razburjenje tako v Srbiji kot v BiH.

"Navajeni smo že, da politiki Srbske radikalne stranke grdo govorijo o političnih nasprotnikih, nisem pa mislila, da so tako brez sramu, da žalijo tudi mrtve," je v torek po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug dejala podpredsednica srbske vlade Zorana Mihajlović.

Srbska predstavnica za enakost spolov Brankica Janković je za radio Svobodna Evropa opazke Radete označila za nezaslišane.

Poslanec iz BiH Sadik Ahmetović pa je zaradi neprimernih zapisov srbske političarke parlament v Sarajevu v odprtem pismu pozval, naj prekine sodelovanje s srbskim parlamentom, dokler se ta ne bo opravičil zaradi tvita svoje podpredsednice, poroča spletni portal klix.ba.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Vjerico Radeta pred tremi leti obtožilo nespoštovanja sodišča. Očita ji, da je skupaj s še dvema politikoma iz vrst radikalcev v procesu proti vodji njihovemu stranke Vojislavu Šešlju na haaškem sodišču izsiljevala in ustrahovala priče. Zaradi nespoštovanja haaškega sodišča bi morala po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA odgovarjati pred sodiščem v Beogradu, a se to doslej še ni zgodilo.