c S

Mayeva bo vodila pogajanja o brexitu

25.07.2018 07:30 London, 24. julija (STA) - Britanska premierka Theresa May je danes parlamentu sporočila, da bo osebno vodila pogajanja o brexitu z Evropsko unijo, iz katere naj bi Velika Britanija izstopila marca prihodnje leto. Novi minister za brexit Dominic Raab pa bo njen namestnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ključnega pomena je, da se vlada pri vodenju izstopa Velike Britanije iz Evropske unije organizirana na najbolj učinkovit način," je v pisni izjavi sporočila Mayeva.

Minister za brexit bo "še naprej vodil vse priprave vlade" glede izstopa iz EU, "jaz pa bom vodila pogajanja z EU," je poudarila.

Dodala je še, da bo imel oddelek kabineta za Evropo, ki ji neposredno odgovarja, "celotno odgovornost za pripravo in vodenje pogajanj".

Premierkin svetovalec za EU Olly Robbins je sicer kmalu po naznanilu premierke v parlamentu zanikal, da se bo premierka neposredno pogajala z glavnim pogajalcem EU Michelom Barnierjem v Bruslju. "Ključni sogovornik" bo po njegovih navedbah Raab.

Raab se je minuli teden prvič sestal z glavnim pogajalcem EU, s katerim sta se strinjala, da je treba intenzivirati pogajanja, ki so v minulih mesecih zastala. Novo srečanje je po njegovih navedbah načrtovano za ta teden.

Dominic Raab je bil za ministra za brexit imenovan 9. julija, potem ko je njegov predhodnik David Davis v protest zaradi načrtov Mayeve, da bi Velika Britanija z EU tudi po izstopu ohranila tesne trgovinske povezave, odstopil s položaja.