c S

Ministrstvo znova poskuša z novelo energetskega zakona

25.07.2018 08:19 Ljubljana, 25. julija (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v medresorsko usklajevanje poslalo predlog novele energetskega zakona. Predlog je zaradi nujne implementacije evropskih direktiv in ustavne odločbe letos že dvakrat bil v DZ, a ni prestal obravnave. Sprejem predlaganih sprememb je nujen, da se preprečijo negativne posledice za delovanje države.

Ministrstvo komentarje na predlog zbira do 14. avgusta. Evropska komisija je sicer Sloveniji že poslala uradni opomin, ker ni v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti. Gre za trgovine, nakupovalne centre, restavracije, gledališča, banke in hotele.

Zahteva se ne bo nanašala na objekte, ki jih uporabljajo lastniki ali zaposleni samo za namen opravljanja svoje pridobitne dejavnosti. Lastniki stavb bodo te morali namestiti tri mesece po uveljaviti zakona.

V zakon mora Slovenija dodati tudi nov pomen izraza, ki navaja, da "učinkovito daljinsko ogrevanje in hlajenje" pomeni sistem daljinskega ogrevanja ali hlajenja, pri katerem se uporablja vsaj 50 odstotkov energije iz obnovljivih virov, 50 odstotkov odvečne toplote, 75 odstotkov toplote iz soproizvodnje ali 50 odstotkov kombinacije takšne energije ali toplote. Če Slovenija teh določil ne implementira v zakonodajo, bi to lahko imelo težke finančne posledice.

Glede na odločbo ustavnega sodišča je treba v zakon dodati tudi postopek pridobitve plačila ustrezne denarne odškodnine za čas od dejanske uporabe nepremičnine zaradi gradnje energetske infrastrukture do izdaje odločbe o razlastitvi ali ustanovitvi služnosti v javno korist. Kot je razvidno iz predloga, bi se odškodnina določila v višini trne vrednosti najema take ali primerljive nepremičnine glede na obseg njene uporabe za gradnjo.

Spremembe so nujne tudi pri uskladitvi s smernicami za državno pomoč za okolje in energijo 2014-2020, in sicer bi s spremembami določili, da se bo podpora v obliki zagotovljenega odkupa proizvedene elektrike dodeljevala elektrarnam z močjo do 500 kilovatov, medtem ko veljavni zakon ta prag določa pri enem megavatu.

"Na ta način se bo preprečilo napako, ki se je pripetila pri fotovoltaiki v preteklosti, ko so bile podpore, katerih višina je bila ocenjevana administrativno, previsoke, kar je sprožilo balon naložb, ki ga je bilo težko financirati," so navedli na ministrstvu.