c S

Je res frizerka tista, ki je rešila barabe?

25.07.2018 07:30 Ljubljana, 24. julija (STA) - Barabam je uspelo, Čeferin je močnejši od ustavnega sodišča! Frizerka je rešila barabe! V to smer gredo spletni komentarji ob zadnji odločitvi ustavnega sodišča glede zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ko je sodišče ugodilo pritožbi frizerke s Ptuja in odločilo, da zakon ne more vplivati za nazaj.

Tako se pač odziva človek z ulice, ki mu je vse jasno, pri katerem so stvari ali črne ali pa bele.

Ni dvoma, da bo imela odločitev, da zakon ne velja za čas pred njegovo uveljavitvijo novembra 2011, daljnosežne posledice. Zamisel je bila dobra (seveda nismo bili prvi, ki se jim je porodila): barabam je treba odvzeti nezakonito pridobljeno premoženje. Zakon, ki je sledil, pa očitno ni dober.

Cilj zakona je bil, da bi se učinkovito spravili na nepridiprave in njihovo nezakonito pridobljeno premoženje. Kar je sicer mogoče tudi v kazenskem postopku z odvzemom premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem ali zaradi njega - a tu je dokazovanje precej zapletenejše. Predvsem pa dokazovanje po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora sloni na toženi stranki. A izkušnje kažejo, da se problema nismo lotili na pravi način. Da odločitev za tak zakon ni bila prava, ali pa tega, ki smo si ga zamislili, nismo dovolj dorekli, še preden je prišel v veljavo.

Zato ga zdaj z vsako sodno odločitvijo praktično na novo razumemo in sestavljamo. Na tak način ne more delati nihče, ne odvetniki, ne tožilstvo, ne sodišče. In če ne drugega, nas to tudi kar nekaj stane, v Dnevniku piše Mojca Furlan - Rus.