c S

Juncker pri Trumpu, da bi preprečil trgovinsko vojno

25.07.2018 11:35 Bruselj/Washington, 25. julija (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se bo danes v Beli hiši srečal z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. V Washington odhaja v časih izjemnih napetosti in nezaupanja med staro in novo celino. Junckerjevo poslanstvo je preprečiti trgovinsko vojno, a v Bruslju ne gojijo iluzij.

Juncker odhaja v Washington kmalu za tem, ko je Trump EU zaradi "trgovinskega izkoriščanja ZDA" označil za "sovražnico". Ugledni tednik Economist Trumpovo vedenje opisuje kot "mešanico strupa in laskanja", ki spodkopava zaupanje Evropejcev v Ameriko.

Besede so škodljive, predsednik se ni le zarekel, to je konsistenten pristop, besedni napadi na EU so znamenje konfliktne nove ere, pa je ocenil podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič v nedavnem pogovoru za EUobserver.

Juncker se sicer ne gre v Washington pogajat, saj nima jasnega mandata za to, v Belo hišo gre prepričat Trumpa, naj ne uvede novih carin na uvoz avtomobilov iz EU, s katerimi grozi, pojasnjujejo neuradno v Bruslju, kjer sicer ne gojijo velikih iluzij o uspešnosti tega poslanstva.

Tik pred Junckerjevim obiskom je Trump v nagovoru na konvenciji vojnih veteranov po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril, da je njegova taktika groženj s carinami učinkovita. Zatrdil je, da so se v EU po napovedi možnosti uvedbe carin na avtomobile prestrašeno in pokesano odzvali z besedami: "Kdaj se lahko oglasimo? Kdaj naj bomo pri vas? Lahko pridemo že jutri?".

Trgovina sicer ni edini kamen spotike v odnosih med EU in ZDA. Trump je na nedavnem vrhu zveze Nato evropske zaveznice znova napadel zaradi preskromnih obrambnih proračunov in postavil pod vprašaj ameriško podporo.

EU tudi prisega na multilateralizem, medtem ko Trump sprejema enostranske ukrepe, ki ga spodkopavajo. Poleg trgovinskega protekcionizma je na primer odpovedal tudi podporo mednarodnemu podnebnemu dogovoru in iranskemu jedrskemu sporazumu.

EU v odzivu na udejanjanje Trumpovega gesla Najprej Amerika krepi odnose z drugimi akterji na globalnem odru in poskuša uveljaviti svojo avtoriteto, na primer ko gre za evropska pravila za varstvo konkurence.

Juncker, ki ga v ZDA spremlja komisarka za trgovino Cecilia Malmström, se bo s Trumpom sestal ob 19.30 po srednjeevropskem času, ob 22. uri pa bo imel v centru za strateške in mednarodne študije govor o "čezatlantskih odnosih na razpotju".