c S

Erdogan in Netanjahu se obkladata z očitki

24.07.2018 13:16 Ankara/Jeruzalem, 24. julija (STA) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes Izrael zaradi spornega zakona o nacionalni državi judovskega naroda označil za najbolj fašistično in rasistično državo na svetu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu mu je že odgovoril in sporočil, da Turčija postaja temačna diktatura.

Erdogan je navedeno označbo judovski državi pripel zaradi zakona, ki so ga prejšnji teden sprejeli v knesetu in ki Izrael opredeljuje kot nacionalno državo judovskega naroda.

"Ta ukrep je brez kančka dvoma pokazal, da je Izrael najbolj sionistična, najbolj fašistična in najbolj rasistična država na svetu," je Erdogan povedal v nastopu pred poslanci svoje stranke v Ankari. Ti so medtem vzklikali, naj bo Izrael preklet, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zakon, ki ga je v četrtek sprejel izraelski parlament, predvideva, da bo uradni jezik poslej samo hebrejščina in ne več tudi arabščina. Krepi tudi status Jeruzalema kot izraelske prestolnice in poudarja, da pravica do samoodločbe znotraj izraelske države pripada izključno judovskemu narodu.

Turška vlada je zakon kritizirala že prejšnji teden in izraelskim oblastem očitala, da skušajo vzpostaviti apartheid. "Hitlerjev duh, ki je svet povedel v veliko katastrofo, je znova vzcvetel med nekaterimi izraelskimi voditelji," pa je danes še dejal Erdogan.

Pri tem je muslimanski svet, krščansko skupnost, vse države, organizacije, nevladnike, demokratične novinarje in borce za svoboščine na svetu pozval, naj ukrepajo proti Izraelu.

Netanjahu Erdoganu ni ostal dolžan. V odgovor ga je danes obtožil pokola Sircev in Kurdov ter zapiranja več deset tisoč Turkov. "Pod njegovo vladavino Turčija postaja temačna diktatura," je v sporočilu za javnost zapisal izraelski premier.

Napetosti med Izraelom in Turčijo, ki sta bila nekdaj zaveznika, vladajo že nekaj mesecev in bi lahko ogrozile krhke poskuse normalizacije odnosov, povsem uničenih zaradi izraelskega operacije na ladji turške nevladne organizacije s pomočjo za Gazo leta 2010.

Ankara zadnje čase redno kritizira izraelsko politiko do Palestincev oz. muslimanskih svetih krajev v Jeruzalemu. Maja je od izraelskega veleposlanika zahtevala, da za nekaj časa zapusti Turčijo.

Odločitev je bila posledica smrti več kot 60 Palestincev ob meji z območjem Gaze, ki so jih izraelski vojaki ubili med protesti proti preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem.