c S

Zaradi spopadov v Afganistanu letos razseljenih več kot 160.000 ljudi

24.07.2018 12:01 Kabul, 24. julija (STA) - V Afganistanu je moralo od začetka leta zaradi spopadov domove zapustiti več kot 162.000 ljudi, je danes sporočil urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (Ocha). Afganistanska vojska se trenutno bori proti talibanom in skrajnežem Islamske države.

Kot izhaja iz sporočila Oche, je bilo med 1. januarjem in 22. julijem razseljenih 162.157 ljudi, od tega 7704 samo v prejšnjem tednu. Od prejšnjega meseca se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa število razseljenih povečalo za 30.000. V letu 2017 je bilo v Afganistanu razseljenih 445.000 ljudi.

V Afganistanu so še vedno močno dejavni talibani, poleg tega se Islamska država počasi širi proti severu in redno napada Kabul.

Talibani v celoti nadzirajo najmanj 14,5 odstotka od skupaj 400 okrožij v deželi pod Hindukušem, njihov nadzor nad še okoli 30 odstotkov okrožij pa je po navedbah afganistanske vojske sporen. Drugi viri navajajo mnogo višje odstotke. Samo v zadnjih 48 urah sta v roke talibanov padli dve okrožji v pokrajini Paktika na jugovzhodu države, pri čemer so afganistanske sile utrpele žrtve.

Afganistanski predsednika Ašraf Gani je talibanom februarja ponudil mirovni dogovor, ti pa so posledično prvič od padca svojega režima leta 2001 pristali na tridnevno prekinitev ognja med praznovanjem kurban bajrama ob koncu postnega meseca ramazan. Gani je nato enostransko podaljšal prekinitev ognja, prošnjo, da storijo enako, pa so talibani zavrnili.

Iz Kabula je prišlo še več pozivov talibanom k pogajanjem, ki pa jih uporniki zavračajo, češ da je afganistanska vlada le marioneta. So pa talibani pristali na neposredne pogovore z ZDA.

Talibani so tudi pozdravili navedbe v ameriških medijih iz začetka meseca, po katerih je administracija predsednika Donalda Trumpa diplomate na najvišji ravni napotila na neposredne pogovore z njimi, kar je premik od prejšnje politike, v kateri se je vodenje procesa prepuščalo afganistanski vladi. Poveljnik ameriških in Natovih sil v Afganistanu, ameriški general John Nicholson, je sicer kasneje sporočil, da bo afganistanska vlada vključena v proces.