c S

Podaljšan pripor za Mariborčana, osumljena oskrbe z dopingom

24.07.2018 10:40 Maribor, 24. julija (STA) - Mariborčanoma, ki jima je bila na začetku aprila odvzeta prostost zaradi suma prometa z nedovoljenimi snovmi v športu, je bil podaljšan hišni pripor, so v ponedeljek povedali na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru.

Tožilstvo je zoper njiju že vložilo obtožnico, a sta zagovornika obdolženih vložila ugovor. "Na podlagi sklepa izvenrazpravnega senata Okrožnega sodišča v Mariboru je tožilstvo zahtevalo dopolnitev preiskave s tem, da se ponovno opravi zaslišanje ene izmed že zaslišanih prič. Zadeva se nahaja v fazi preiskave," je pojasnil vodja tožilstva Darko Simonič.

Obtožnica se nanaša na sum storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, zaradi česar 36- in 52-letnemu Mariborčanu grozi do deset let zapora. Eden od njiju se bo moral zagovarjati tudi zaradi kaznivega dejanja proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravje, za kar je predpisanih do osem let zapora.

36-letnik je delal na oddelku za pljučne bolezni Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor in naj bi po ugotovitvah kriminalistov dobavljal prepovedana poživila. S pomočjo 52-letnega športnega trenerja naj bi z njimi oskrboval tako aktivne kot rekreativne športnike, večinoma atlete.

Kriminalisti so pri izvajanju preiskave uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe s sodelovanjem tajnih delavcev, ki so se med drugim dogovarjali za navidezen odkup. V vseh teh primerih je bila pošiljka tudi plačana, okvirno okoli 500 evrov na poseg.

Ena od prepovedanih snovi v športu, ki je bila pri preiskavi identificirana in uporabljena, je darbepoetin v obliki zdravila Aranesp 500, ki je na listi prepovedanih snovi Svetovne protidopinške agencije (Wada). Pri hišnih preiskavah so kriminalisti prav tako zasegli zdravila kot Dexamethason, ki vsebuje nedovoljeno snov v športu deksametazon, ter Apaurin, ki vsebuje diazepam, Morfin in Helex, ki vsebuje prepovedano drogo alprazolam.