c S

Trump želi kritikom odvzeti varnostna potrdila

24.07.2018 09:00 Washington, 24. julija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump bi rad pobral varnostna potrdila nekdanjim državnim uradnikom ZDA, ki so kritični do njega. Idejo sta mu dala voditelj televizije Fox News Tucker Carlson in republikanski senator Rand Paul v nedeljo na golfu v New Jerseyju.

Naznanila jo je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je dejala, da predsednik preučuje mehanizme za tak korak. Določeni državni uradniki ZDA dobijo posebna varnostna potrdila, ki v določenih primerih veljajo naprej, čeprav niso več zaposleni v vladnih agencijah in nimajo več dostopa do novih varnostnih podatkov.

Edini smisel Trumpovega ukrepa je sicer lahko le maščevanje, saj nekdanji državni uradniki ne smejo razkrivati zaupnih podatkov. S tem jih ne bo ustavil.

Trumpu naj bi prekipelo po toči kritik, ki se je usula nanj po vrnitvi iz Helsinkov, kjer je imel vrh z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ameriške obveščevalne službe so Putina obtožile, da je naročil vpletanje v ameriške volitve 2016 na Trumpovi strani, z obnašanjem na novinarski konferenci v Helsinkih in po vrnitvi v domovino pa je Trump ugibanja, da je Putinova marioneta, le še utrdil.

Nekdanji direktor Cie John Brennan ga je opredelil za idiota, njegovo izjavo, da verjame Putinovemu zanikanju vpletanja v volitve pa za izdajalsko. Na seznamu za odvzem varnostnega potrdila so poleg Brennana še drugi znani Trumpovi kritiki.

Med njimi nekdanji direktor FBI James Comey, nekdanji vršilec dolžnosti direktorja FBI Andrew McCabe, nekdanji nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti ZDA James Clapper, nekdanji šef Cie in NSA Michael Hayden ter nekdanja svetovalka za nacionalno varnost ZDA Susan Rice, za katero sicer ni jasno zakaj se mu je zamerila, saj ni znana po kritičnih izjavah.

Sandersova je dejala, da našteti politizirajo in služijo s svojimi potrdili ter brez vsake osnove obtožujejo predsednika stikov z Rusijo ali da je pod vplivom Rusije. Takšne izjave potem ustvarjajo videz legitimnosti obtožbam, ki so brez vsakega dokaza.

Nekdanji državi uradniki v določenih primerih ohranijo varnostna potrdila, da potem lahko še naprej pomagajo agencijam z nasveti ali pa jih potrebujejo za zaposlitev kot vladni pogodbeniki. Odvzem potrdil je bil doslej kaznovalni ukrep zaradi hudega prekrška, še nikoli doslej pa zaradi tega, ker bi nekdo kritiziral predsednika ZDA.

"To je pač zelo malenkostna stvar. Predsednik ima to pravico in lahko odvzame potrdilo kot se mu zdi. Tudi iz političnih razlogov, čeprav bi bil to grozljiv presedan. V glavnem pa je to žalostno in predstavlja zlorabo sistema," je za CNN komentiral Clapper.

General Hayden je tvitnil, da predsednikov ukrep ne bo imel niti najmanjšega vpliva na to kaj bo v bodoče govoril ali pisal, tiskovna predstavnica McCaba pa je tvitnila, da je ostal brez potrdila, ko so ga odpustili.

Sedanja vodstva agencij vlade, ki se ukvarjajo z nacionalno varnostjo nimajo komentarja na zamisel, ki je prišla iz Bele hiše, demokrati pa so se odzvali.

"To je podoba totalitarizma," je tvitnila demokratska senatorka Mazie Hirono, tiskovna predstavnica senatorja Marka Warnerja pa je sporočila, da gre za popolno neumnost, ki ji ne bi smeli nasesti. "V ZDA pač ne kaznujemo ljudi zaradi izražanje svoje pravice do govora," je sporočila Rachel Cohen.