c S

Začetek enega od sodnih procesov proti Paulu Manafortu preložili za teden dni

24.07.2018 08:58 Alexandria, 24. julija (STA) - Ameriški zvezni sodnik T.S. Ellis je v ponedeljek začetek sodnega procesa proti nekdanjemu šefu predsedniške kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu zaradi bančnih prevar in davčnih utaj preložil za teden dni na 31. julij. Manafortu bodo sodili tudi v Washingtonu zaradi neregistriranega delovanja za tujo vlado in pranja denarja.

Manaforta preganjajo tožilci posebnega preiskovalca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani, vendar pa obtožnici pred sodiščem v Alexandrii in Washingtonu ne zadevata Manafortovega dela za Trumpovo kampanjo, ampak njegove dejavnosti v Ukrajini in ZDA za vlado in podpornike strmoglavljenega predsednika Viktorja Janukoviča.

V Alexandrii je obtožen, da je zaslužke od dela za Janukoviča in njegove podpornike skrival na računih v tujini, denar potem porabljal v ZDA za luksuzno življenje, ni pa prijavljal in plačeval ustreznih davkov. Tožilstvo za predstavitev primera potrebuje tri tedne, Manafortovi odvetniki pa so želeli, da sodnik začetek procesa preloži na jesen, ker želijo več časa za pregled obtožnega gradiva.

Sodnik Ellis jim je dal le dodaten teden dni, tožilcem pa naročil, da morajo razkriti imena petih prič, ki so jim zagotovili imuniteto za pričanje proti Manafortu. V zameno za nižjo kazen je v sodelovanje privolil nekdanji Manafortov sodelavec Rick Gates, pet prič pa naj ne bi bilo obtoženih v zvezi z Manafortom, ampak morajo dobiti imuniteto, ker bi jim sicer grozil pregon zaradi drugih zadev.

Proces proti Manafortu zaradi delovanja kot neregistrirani agent tuje vlade v ZDA in zaradi pranja denarja se bo začel 17. septembra v Washingtonu. Odvisno od razpleta prvega primera bo do takrat že znano ali lahko Manafort v zameno za nižjo kazen sodeluje s tožilstvom tako, da ponudi pričanje proti komu pomembnejšemu. Na vrhu seznama je seveda predsednik Trump.