c S

Tožilci imajo dostop do posnetkov pogovorov nekdanjega Trumpovega odvetnika Michaela Cohena

24.07.2018 08:32 New York, 24. julija (STA) - Zvezni tožilci v New Yorku imajo dostop do 12 tonskih posnetkov, ki jih je skrivaj posnel nekdanji odvetnik predsednika ZDA Donalda Trumpa Michael Cohen. Med njimi je tudi tisti, ko razpravljata o plačilu za zgodbo nekdanje playboyjeve zajčice Karen McDougal.

Trump se nenehno jezi na preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, ki jo vodi posebni tožilec Robert Mueller. V tej preiskavi so odkrili tudi obremenilne dokaze proti Cohenu.

Mueller je preiskavo Cohena predal newyorškim zveznim tožilcem in večina ameriških pravnih strokovnjakov meni, da je ta predsedniku morda veliko nevarnejša kot preiskava ruske afere. Cohen je bil dolga leta Trumpov tesen zaupnik, ki je še nedolgo nazaj zatrjeval, da bi se raje dal ustreliti, kot da bi izdal Trumpa.

A kot pričajo skrivaj posneti pogovori, Cohen ni zaupal Trumpu, vprašanje pa je, koliko je Trump zaupal njemu. Cohen je Trumpa posnel septembra 2016, ko sta razpravljala o morebitnem odkupu pravic do izpovedi McDougalove od tabloida National Enquirer, ki se mu je izpovedala za 150.000 dolarjev. Trumpu naklonjen tabloid zgodbo nato ni objavil.

Po vsem tem Trumpov odvetnik Rudy Giuliani še naprej zatrjuje, da ni bilo nobenega razmerja z McDougalovo. To naj bi dokazal tudi Cohenov posnetek, s katerega naj bi bilo razvidno, da ni bilo nobene kršitve zakona o financiranju volilnih kampanj. Trumpova ali Cohenova plačila pornografski igralki Stormy Daniels in McDougalovi bi lahko to bila, kar ugotavlja preiskava.

Zvezno tožilstvo ima dostop še do 11 posnetkov, na katerih Cohen razpravlja o Trumpu z drugimi. FBI jih je zaplenil skupaj z goro drugega materiala med racijo v začetku leta, trenutno pa poteka pravniška vojna, kaj od tega se lahko uporabi v pregonu Cohena, ki lahko Trumpa zaplete v kup novih doslej še nerazkritih škandalov.

Giuliani zagotavlja, da Cohenov posnetek dokazuje, da Trump ni naredil nič narobe, saj menda odvetniku svetuje, da za morebitno plačilo ne uporabi gotovine ampak ček, da bo potem sled tega stroška. Kaj vse je na drugih posnetkih in kaj vse bo še prišlo na dan v zvezi s Cohenom, pa bo pokazal čas.