c S

Makedonska vlada brez dogovora z opozicijsko VMRO-DPMNE glede referenduma

24.07.2018 08:23 Skopje, 24. julija (STA) - Makedonski premier in prvak makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev je v ponedeljek po sestanku z voditelji glavnih makedonskih strank v ponedeljek sporočil, da niso dosegli dogovora z voditeljem opozicijske VMRO-DPMNE Hristijanom Mickoskim glede referenduma o prihodnjem imenu Makedonije. Dodal je, da bodo referendum vseeno izvedli.

Iz stranke SDSM so nato sporočili, da je Mickoski "namesto prihodnosti v EU in Nato izbral, da ostane v mračni preteklosti, na strani kriminala, izolacije in teme", poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po navedbah makedonske tiskovne agencije Mia, ki jo povzema Tanjug, je Mickoski po sestanku pojasnil, da so glavne razlike med vladajočimi strankami in opozicijsko VMRO-DPMNE glede referenduma ter da njegovo stranka vztraja, da mora biti vprašanje na referendumu enoznačno, kot to predvideva zakonodaja.

"Ne moremo se strinjati z vprašanjem, ki ima lahko več pomenov. Vprašanje se mora navezovati izključno na dogovor," je še dejal prvak VMRO-DPMNE.

Zaev je minuli teden dejal, da bi lahko bilo vprašanje na referendumu, ki naj bi ga pripravili jeseni, Ali ste za članstvo v EU in Nato s sprejemanjem sporazuma med Republiko Makedonije in Republiko Grčijo.

Grčija in Makedonija sta po desetletjih spora 17. junija podpisali sporazum o imenu, po katerem bi se slednja imenovala Severna Makedonija. Posledično je Makedonija dočakala premike pri približevanju EU in Natu, ki ga je ovirala Grčija, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.

Zveza Nato je nato na vrhu 11. julija Makedonijo povabila k začetku pristopnih pogovorov o članstvu, "ko bo sporazum uresničen". Kdaj bo to, ni jasno, za uresničitev sporazuma pa je med drugim potrebna tudi podpora sporazuma na referendumu.

Prvi korak v smeri začetka približevanja EU pa je Makedonija storila 17. julija s sejo parlamentarnega sveta za evropsko integracijo, ki je zaznamoval uradni začetek procesa pregleda usklajenosti makedonske zakonodaje s pravnim redom EU. Makedonija je kandidatka za članstvo v EU že od leta 2005.

Na ponedeljkovem sestanku so po navedbah Zaeva sicer dosegli dogovor o financiranju političnih strank, tehnični vladi po pržinskem konceptu ter glede državne volilne komisije.