c S

Število smrtnih žrtev samomorilskega napada v Afganistanu naraslo na 23

23.07.2018 08:21 Kabul, 23. julija (STA) - Število smrtnih žrtev nedeljskega samomorilskega bombnega napada v bližini mednarodnega letališča v afganistanski prestolnici Kabul je naraslo na 23, najmanj 107 oseb je ranjenih, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med drugim je bil ubit tudi 31-letni voznik AFP Mohamad Akhtar, ki je bil na poti na nočno izmeno dela.

Odgovornost za napad je prek svoje tiskovne agencije Amak prevzela skrajna skupina Islamska država.

Ob vhodu na mednarodno letališče se je v nedeljo med množico ljudi, ki so prišli pričakat vrnitev afganistanskega podpredsednika Abdula Rašida Dostuma, razstrelil samomorilski napadalec.

Dostum se je v domovino vrnil po 14 mesecih bivanja v Turčiji. Na letališču so ga med drugim pričakali vidnejši predstavniki vlade, politični vodje in podporniki. Ti so ravno zapuščali letališče, ko je odjeknila eksplozija.

Afganistanski podpredsednik, ki je letališče zapustil v oklepnem vozilu, se je za las izognil napadu in ni bil poškodovan.

Dostum je povezan z vrsto kršitev človekovih pravic. Med drugim mu očitajo mučenje in ugrabitev političnega nasprotnika. Maja lani je odpotoval v Turčijo na domnevno zdravljenje, kar pa so številni razumeli kot pobeg pred preiskavami nepravilnosti.