c S

O britanskih predlogih za prihodnje odnose vrsta vprašanj

23.07.2018 07:10 Bruselj, 20. julija (STA) - Britanski predlogi za prihodnje odnose EU in Združenega kraljestva sprožajo vrsto vprašanj o gospodarskem partnerstvu, je izpostavil glavni pogajalec EU Michel Barnier po razpravi ministrov EU o brexitu. Ob tem je sicer poudaril, da je tudi nekaj koristnih elementov, ki odpirajo pot konstruktivnim pogovorom, na primer glede varnostnega sodelovanja.

Med vprašanji, ki jih odpirajo britanski predlogi, zbrani v beli knjigi, je Barnier izpostavil skladnost predlogov s temeljnimi načeli EU, njihovo izvedljivost in ali so v gospodarskem interesu preostalih 27 članic.

Nekatere točke so v nasprotju s pogajalskimi smernicami EU, je še opozoril Barnier ter ponovil, da EU ne odstopa od integritete notranjega trga in nedeljivosti štirih temeljnih svoboščin. Posvaril je tudi pred ustvarjanjem dodatne birokracije.

Glavni pogajalec unije je znova opozoril, da je časa malo, le še trinajst tednov do oktobra, ko naj bi dorekli izstopni ali ločitveni sporazum.

Oktober sicer kljub vsem težavam ostaja cilj za dogovor o ločitvenem sporazumu, je poudaril avstrijski minister Gernot Blümel, pristojen za evropske zadeve, ki je v imenu avstrijskega predsedstva vodil današnje zasedanje.

"Čas se izteka. Ura teče, zato sem nekoliko živčen," pa je dejal nemški državni sekretar Michael Roth.

Izstopni sporazum pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje.

Najtrši oreh je meja na irskem otoku. Barnier je danes znova poudaril, da je treba najti "zavarovalno polico za vsako vreme" in da brez rešitve za Irsko ne bo ločitvenega sporazuma in prehodnega obdobja.

Izpostavil je, da so Britanijo povabili na nov krog pogajanj o irskem vprašanju prihodnji teden. EU je po Branierjevih besedah pripravljena sprejeti vsakršno izvedljivo rešitev.

Glavni pogajalec unije je tudi znova opozoril, da je dogovor o izstopnem sporazumu nujen za zagotovitev zaupanja, ki je potrebno za nov sporazum o prihodnjih odnosih.

Med odprtimi vprašanji v izstopnem sporazumu je poleg meje na irskem otoku izpostavil še britansko vojaško oporišče na Cipru in Gibraltar.

Ne potrebujemo več časa, temveč več jasnosti, je znova poudaril Barnier, medtem ko se stopnjujejo ugibanja o možnosti podaljšanja dveletnega obdobja za dogovor o izstopu. To je sicer mogoče storiti ob soglasju vseh vpletenih, a mnogi opozarjajo, da kupovanje časa ne bi rešilo problema.

Pogajanja o brexitu napredujejo po polžje, zlasti zaradi političnega kaosa na Otoku, kjer sta zaradi nesoglasij v povezavi z izstopom iz unije odstopila tako minister za brexit David Davis kot zunanji minister Boris Johnson.

Novi britanski minister za brexit Dominic Raab je pred prvim srečanjem z Barnierjem v četrtek v Bruslju obljubil svežo energijo v pogajanjih in poudaril, da se veseli intenziviranja pogovorov.

Po srečanju pa je dejal, da so bili pogovori "dobri in konstruktivni", ter izrazil prepričanje, da bo z enako energijo in ambicijo na drugi strani cilj mogoče doseči.

Obe strani sicer trdita, da ostajata osredotočeni na to, da bi dosegli dogovor, a obenem krepita pripravljenost na scenarij brez dogovora.

Tudi Slovenija mora okrepiti pripravljenost na trdi brexit, torej izstop Združenega kraljestva iz EU brez dogovora, je danes v Bruslju poudaril državni sekretar na zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič, ki se je udeležil zasedanja ministrov EU za evropske zadeve. Septembra bo treba sklicati sestanek in zadolžiti vsa ministrstva, da pregledajo, kaj bi pomenil ta scenarij, je dejal.