c S

Izid referenduma o zakonu o drugem tiru še na ustavno sodišče

23.07.2018 07:18 Ljubljana, 21. julija (STA) - Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič je v skladu z napovedmi na ustavno sodišče vložil pritožbo na sodbo vrhovnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo pritožbo na poročilo o izidu referenduma. Sodniki naj zadevo obravnavajo absolutno prednostno ter do končne odločitve zadržijo izvajanje zakona. Ta je medtem že v veljavi.

Predmet pritožbe je poročilo Državne volilne komisije o izidu glasovanja na majskem ponovljenem referendumskem glasovanju o zakonu o drugem tiru med Divačo in Koprom. Kljub temu, da je za zakon glasovalo 49,94 odstotka, proti pa 50,06 odstotka volivcev, kvorum 20-odstotne udeležbe ni bil dosežen, zato zakon ni bil zavrnjen.

Kovačič se je na to poročilo pritožil na vrhovno sodišče, ki pa ga je pred nekaj dnevi zavrnilo. Pritožbo je ocenilo kot neutemeljeno, zavrglo pa tudi predlog za zadržanje izvajanja zakona o drugem tiru. Kovačič je že takrat napovedal nadaljevanje postopka pred ustavnim sodiščem.

Pritožbo na sodbo vrhovnega sodišča je na ustavno sodišče vložil v petek. Kot je zapisal, vrhovno sodišče ni upoštevalo dejanskega stanja neenakosti v referendumski kampanji in je povsem arbitrarno razsodilo, da neenakost ni vplivala na referendumski izid. Opozarja, da vrhovno sodišče ni sklicalo javne obravnave in zaslišanja prič, prav tako se ni pozanimalo o resničnosti navedb vlade in njega.

Ustavnim sodnikom predlaga, naj zadevo obravnavajo absolutno prednostno, do končne odločitve pa izvajanje zakona zadržijo. V nasprotnem primeru bo prišlo do nepopravljive škode - za ljudi, prebivalce okoliških vasi Črnega kala in za okolje, je zapisal.

Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper omogoča gradnjo drugega tira in črpanje že pridobljenih nepovratnih evropskih sredstev. DZ ga je sprejel maja lani, v uradnem listu pa je bil objavljen v petek in je tako od danes v veljavi. Medtem smo državljani o njem dvakrat odločali na referendumu, obakrat na Kovačičevo pobudo.