c S

Bolgarski parlament proti dvostranskim sporazumom o vračanju migrantov

23.07.2018 07:18 Sofija, 21. julija (STA) - Bolgarski parlament je prepovedal vladi v Sofiji, da bi sklepala dvostranske sporazume z drugimi članicami Evropske unije o vračanju migrantov. S sklepom, ki ga je v petek soglasno sprejelo 177 poslancev tako vladne koalicije kot opozicije so vladi zapovedali, naj "ne podpisuje" takšnih dogovorov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Vladi premierja Bojka Borisova so poslanci obenem naložili, da do 1. septembra pripravi predlog Bolgarije za reformo dublinske uredbe, po kateri morajo prosilci za azil vložiti prošnjo v prvi članici EU, v kateri vstopijo v povezavo.

Bolgarija je na zunanji meji EU, s tem ko na jugovzhodu meji na Turčijo. Tako konservativno-nacionalistična vlada kot opozicija želijo preprečiti, da bi druge države unije vračale v Bolgarijo zavrnjene prosilce za azil.

Po besedah Borisova je sicer pritisk migrantov na Bolgarijo iz Turčije zaradi uspešnega sodelovanja z Ankaro "enak nič". Begunski centri v tej najrevnejši državi EU so zasedeni le v 11 odstotkih, je po poročanju dpa pojasnil namestnik bolgarskega predsednika vlade Krasimir Karakačanov.