c S

Prva skupna humanitarna operacija Rusije in Zahoda v Siriji

23.07.2018 07:19 Damask, 21. julija (STA) - Rusija in Francija sta v prvi skupni humanitarni operaciji ponoči napotili letalo s 50 tonami pomoči za bivšo sirsko uporniško enklavo Vzhodna Guta, ki so jo sirske vladne sile po petih letih obleganja zavzele aprila. To je prva skupna humanitarna operacija Rusije in kake zahodne države od začetka sirske vojne leta 2011.

Dogovor o operaciji sta dosegla ruski in francoski predsednik Vladimir Putin in Emmanuel Macron na srečanju maja v Sankt Peterburgu. Danes sta ponovno govorila po telefonu in pri tem po navedbah Kremlja izpostavila "humanitarne vidike reševanja konflikta v Siriji", kar vključuje tudi skupna prizadevanja "za nudenje pomoči prebivalcem Vzhodne Gute", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko vojaško tovorno letalo Antonov s 50 tonami medicinskih materialov in humanitarne pomoči je zgodaj davi poletelo proti Siriji iz francoskega mesta Chateauroux in medtem že pristalo v ruskem letalskem oporišču Hmeimim na zahodu Sirije, so potrdili na ruskem obrambnem ministrstvu.

Državi operacijo izvajata v okviru resolucije Varnostnega sveta ZN 2401, s katero "želita omogočiti civilnemu prebivalstvu boljši dostop do pomoči", sta sporočili v skupni izjavi.

Pomoč naj bi prebivalcem Vzhodne Gute razdelili že danes. Razdeljevanje pomoči bo nadziral urad ZN za koordinacijo humanitarne pomoči (Ocha), med drugim pa naj bi jo dobile tudi bolnišnice pod okriljem Rdečega polmesca.

"Humanitarna pomoč je absolutna prioriteta in mora biti razdeljena v skladu z načeli humanosti, nevtralnosti, nepristranskosti in neodvisnosti po vsej Siriji brez izjem, pri tem pa mora biti v popolnosti spoštovano mednarodno humanitarno pravo," sta v skupni izjavi še zapisala Moskva in Pariz.

Francija je od Rusije dobila zagotovila, da sirski režim ne bo oviral razdeljevanje pomoči, kot to praviloma počne pri konvojih ZN, in da ne bo prihajalo do "političnih zaseg" in "preusmeritev" pomoči, so sporočili s francoskega zunanjega ministrstva.

Razdelili bodo 50 ton pomoči, v kateri so medicinska oprema, zdravila, šotori, pripomočki za kuhanje in odeje.

Medicinska pomoč je namenjena okoli 500 huje ranjenim in 15.000 lažje ranjenim med operacijo sirskih vladnih sil na Vzhodno Guto marca in aprila letos. V operaciji je bilo ubitih več kot 1700 civilistov, okoli 160.000 ljudi pa je bilo po ruskih podatkih evakuiranih.