c S

V Nemčiji končali postopek za izročitev Puigdemonta

20.07.2018 14:33 Berlin, 20. julija (STA) - Pravosodni postopek proti nekdanjemu katalonskemu predsednika Carlesu Puigdemontu v Nemčiji je zaključen. Sodišče v Schleswig-Holsteinu je namreč danes preklicalo odločitev o izročitvi Španiji. Madrid je pred tem v četrtek umaknil nalog za izročitev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Španija je v četrtek umaknila evropske priporne naloge za Puigdemonta in druge katalonske borce za neodvisnost, ki so pobegnili v tujino. To pomeni, da lahko prosto potujejo iz države v državo, a zanje še vedno velja španski priporni nalog, kar pomeni, da jih bodo v Španiji pridržali, če se vrnejo tja.

Nemško sodišče pa je danes na prošnjo tožilstva preklicalo že ugodeno izročitev Puigdemonta, ki so ga spomladi aretirali v Nemčiji.

Španija je izročitev Puigdemonta zahtevala zaradi njegove vloge pri izvedbi prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije 1. oktobra lani. Špansko tožilstvo mu očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev, zaradi česar mu grozi do 30 let zapora. Nemško deželno sodišče v Schleswig-Holsteinu je prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa zaradi upora.

Puigdemont se je pred pregonom v Španiji sicer skupaj s še nekaj odstavljenimi ministri lani zatekel v Belgijo, aretirali pa so ga 25. marca v Nemčiji, ko se je v Belgijo vračal iz Finske. Puigdemonta je nemško sodišče na podlagi plačila varščine iz pripora izpustilo 6. aprila, a je moral ostati v Nemčiji do odločitve o izročitvi.

Puigdemont je eden od 13 katalonskih voditeljev, obtoženih upora. Devet med njimi jih je v priporu v Španiji, kjer čakajo sojenje.