c S

Novi britanski minister za brexit obljublja svežo energijo v pogajanjih

20.07.2018 07:30 Bruselj, 19. julija (STA) - Novi britanski minister za brexit Dominic Raab je danes v Bruslju pred prvim srečanjem z glavnim pogajalcem EU Michelom Barnierjem obljubil svežo energijo v pogajanjih in se pridružil Barnierjevemu opozorilu, da "ura teče". Ta pa je še opozoril, da je tesno partnerstvo EU in Britanije v trenutnem geopolitičnem kontekstu pomembnejše kot kdaj koli.

Barnier je kot vselej tudi tokrat izpostavil, da je časa malo. Do oktobra, ko naj bi bil dorečen izstopni sporazum, je le še trinajst tednov, dela je še veliko, je opozoril.

V tem kratkem času se morajo pogajalci po Barnierjevih besedah dogovoriti o dveh stvareh: doreči izstopni sporazum in pripraviti politično izjavo o prihodnjih odnosih.

Pri izstopnem sporazumu se je treba nujno dogovoriti o pravno delujoči rezervni rešitvi za mejo na irskem otoku. "Potrebujemo zavarovalno polico za vsako vreme," je izziv ponazoril Barnier.

V povezavi s prihodnjimi odnosi pa je spomnil na predlog o "zgodovinskem partnerstvu", ki ga je marca predstavila unija. Ta ne vključuje le gospodarstva in trgovine, temveč tudi sodelovanje za zagotavljanje notranje in zunanje varnosti.

Ob tem je glavni pogajalec EU izpostavil, da je tesno partnerstvo EU in Združenega kraljestva v današnjem geopolitičnem kontekstu pomembnejše kot kdaj koli prej.

Novi britanski minister za brexit pa je še poudaril, da se veseli intenziviranja dela in novega napredka v današnjih pogovorih ter pogovorov o podrobnostih britanskih stališč. Še zlasti je pomembno doseči napredek glede prihodnjih odnosov, je izpostavil.

Barnier in Raab na vprašanja novinarjev danes nista želela odgovarjati, bo pa pogajalec EU znova stopil pred novinarje v petek, po razpravi o brexitu na zasedanju ministrov EU za evropske zadeve.

EU si je zastavila cilj, da je ločitveni ali izstopni sporazum, ki ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, dorečen oktobra in ratificiran do predvidenega izstopa.

Pogajanja so že od začetka težavna in potekajo po polžje, zlasti zaradi političnega kaosa na Otoku. Nedavno sta zaradi brexita odstopila tako minister za brexit David Davis kot zunanji minister in eden ključnih arhitektov brexita Boris Johnson.

Ob tem se zastavlja tudi vprašanje podaljšanja dveletnega obdobja, v katerem mora Britanija v skladu s 50. členom pogodbe EU, ki ureja ločitev, izstopiti iz unije. To je mogoče storiti ob soglasju vseh vpletenih. A o tej možnosti v komisiji za zdaj ne želijo ugibati, saj da si "24 ur na dan prizadevajo za dogovor".

Je pa komisija danes objavila sporočilo o pripravljenosti na brexit, v katerem je podjetja, članice in institucije EU pozvala h krepitvi pripravljenosti na črni scenarij brez dogovora.