c S

Na neformalnem srečanju ministrov EU o delovnih mestih v digitalnem gospodarstvu

19.07.2018 15:12 Dunaj, 19. julija (STA) - V avstrijski prestolnici danes in v petek poteka neformalno srečanje ministrov za zaposlovanje in socialno politiko, ki se ga iz Slovenije udeležuje državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Martina Vuk. Osrednja tema srečanja so delovna mesta v digitalnem gospodarstvu, ki je ena glavnih tem avstrijskega predsedstva.

"Novi načini dela, ki nastanejo zaradi digitalizacije, zahtevajo skupno razumevanje in skupna pravila znotraj enotnega trga, da se prepreči izkrivljanje konkurence. Na podlagi 18-mesečnega programa predsedujočega tria (poleg Avstrije še Estonija in Bolgarija) bo avstrijsko predsedstvo posebno pozornost namenilo delovnim mestom v digitalnem gospodarstvu, posebej z vidika pogojev dela in zaposlovanja kot tudi z vidika socialne in delovne zakonodaje," so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Ministri bodo danes sodelovali v plenarni razpravi, ki bo osredotočena na glavne izzive v posameznih državah članicah v zvezi z novimi oblikami dela s poudarkom na digitalnem gospodarstvu, o tem kako izkoristiti dinamiko konkurenčnosti digitalnega gospodarstva in hkrati ohraniti uveljavljene standarde socialnega in delovnega prava, o podpori na evropski ravni ter ali obstajajo rešitve za reševanje neenakosti med spoloma, povezane z digitalizacijo v smislu plačila ali dostopa do trga dela.

V nadaljevanju bodo potekale tri sočasne delavnice: o zaposlitvah v digitalnem gospodarstvu in s tem povezanimi izzivi delovne zakonodaje, izzivi socialne zaščite in možnostih, ki jih omogočajo nove oblike dela za boljši dostop do trga dela za invalide.

Državna sekretarka Vukova bo sodelovala v delavnici o izzivih socialne zaščite. Medtem ko inovativne storitve in poslovni modeli, ki jih omogoča digitalizacija, po pojasnilih ministrstva omogočajo povečanje učinkovitosti ter potrošnikom ponujajo večjo izbiro, imajo po drugi strani znatne posledice za trg dela in organizacijo dela, kot so povečanje dohodkovnih neenakosti in zmanjšanje dostopa do sistemov socialne varnosti, kar bi se lahko za nekatere skupine delavcev izkazalo za negativno, če ne bo ustreznega ukrepanja na evropski in nacionalni ravni.

"Kljub temu, da socialni sistemi v Evropi vzdržujejo visoko raven socialne varnosti in blaginje pa rast nestandardnih oblik zaposlovanja, ki jih prinaša digitalizacija, pomeni, da vse večji delež delovne sile ne prispeva v uveljavljene sisteme socialne varnosti in jih ne koristi, npr. zavarovanje za primer brezposelnosti ter zdravstveno in pokojninsko zavarovanje," so poudarili na ministrstvu.

Avstrijsko predsedstvo bo na neformalnem srečanju pozornost poleg delovnih mest v digitalnem gospodarstvu namenilo tudi robotiki, predvsem njenem vplivu na kakovost in obseg dela. Robotiki bo sicer namenjen drugi dan srečanja.