c S

Podpisane prve pogodbe v okviru tretjega roka javnega razpisa programa sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško

19.07.2018 13:14 Ljubljana, 19. julija (STA) - Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je kot organ upravljanja za čezmejni program sodelovanja med Slovenijo in Hrvaško 2014-2020 danes podpisala prve pogodbe o sofinanciranju za projekte, odobrenih v okviru tretjega roka javnega razpisa. Pogodbe so podpisali za projekte Prehistory adventure, Inspiracija in Kultura.

Kot so sporočili z vladne službe, je za sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj uspešno kandidiralo 17 projektov, za omenjene tri so danes podpisali sofinancerske pogodbe. Po pojasnilih namestnika vodje organa upravljanja tega čezmejnega programa Dimitrij Pur bo teh 17 projektov dobilo nekaj več kot 17 milijonov evrov evropskih sredstev.

Po njegovi oceni se v programskem obdobju 2014-2020 sodelovanje še krepi, zato si državi v prihodnje obetata še več skupnih projektov, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja.

"Ti projekti prispevajo k spoznavanju različnosti, nas miselno in idejno bogatijo ter spodbujajo zavedanje, da naša soseščina ni tujina, ampak je del skupne Evrope," je dejal Pur.

Ob tem je poudaril, da ravno kulturna, ekonomska, družbena, politična in ostala raznolikost med obema v programu sodelujočima državama predstavljajo prednost, ki jo je treba obojestransko prepoznati. Več Evrope namreč po Purovem mnenju v praksi pomeni tudi več novih idej in trajnostnih rešitev.

Skupaj z 19 projekti, ki so že v izvajanju, je bilo tako v okviru vseh treh rokov odprtega javnega razpisa odobrenih 36 projektov. Skupaj je tako v programu v okviru prvega, drugega in tretjega roka javnega razpisa vezanih 33,1 milijona evrov evropskih sredstev, kar pomeni nekaj manj kot 100 odstotkov vseh razpoložljivih programskih sredstev iz tega naslova.

"Odobreni projekti se nanašajo na ohranjanje in promocijo naravne in kulturne dediščine ter sodelovanja javnih služb na področju zdravstva, sociale, transporta in skupnega ukrepanja v primeru nesreč, kar je v korist ljudi, ki živijo, delajo in obiskujejo obmejno območje," so poudarili.

Javni razpis z več roki za predložitev projektov je bil objavljen januarja 2016, za sredstva pa so lahko kandidirali upravičenci z obeh strani meje: v Sloveniji pomurska, podravska, savinjska, zasavska, posavska, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in obalno-kraška regija ter regija Jugovzhodna Slovenija, na Hrvaškem pa Primorsko-Goranska županija, Istarska županija, mesto Zagreb, Zagrebačka županija, Krapinsko-Zagorska županija, Varaždinska županija, Međimurska županija in Karlovačka županija.