c S

Trump še naprej povzroča zmešnjavo glede Rusije in po novem tudi proteste

19.07.2018 07:40 Washington, 19. julija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo spet zanikal svoje obveščevalce z mnenjem, da se Rusija ne poskuša vpletati v letošnje kongresne volitve, Bela hiša pa je kasneje prišla na dan z razlago, da je zanikal nekaj drugega, čeprav so ga posneli. V New Yorku, Washingtonu in drugje so izbruhnile demonstracije.

Trump si je s srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Helsinkih zakuhal doma doslej največjo krizo predsedniškega mandata, ki jo kar naprej razpihuje, pri čemer pomagajo tudi Rusi.

Začelo se je v Helsinkih v ponedeljek, ko se je Trump v nasprotju z nasveti praktično vseh okrog njega sestal s Putinom na štiri oči za dve uri. Poleg sta bila tudi dva prevajalca. Nihče od Američanov razen Trumpa in prevajalke ne ve, kaj sta se pogovarjala s Putinom in demokrati sedaj zahtevajo zaslišanje prevajalke, čeprav dodajajo, da se jim smili, a gre za preveč pomembne zadeve.

Trump je namreč na novinarski konferenci s Putinom na vprašanje, ali verjame svojim obveščevalnim agencijam, da so se Rusi vpletli v predsedniške volitve 2016 v ZDA v njegovo korist ali Putinovemu zanikanju vpletanja, odgovoril, da ne vidi razloga, zakaj bi se Rusija vpletala v volitve. To je v ZDA povzročilo eksplozijo kritik in obtožbe o izdaji, nakar je Trump v torek skušal pojasniti, da je v resnici nameraval povedati, da ne vidi razloga, zakaj ne bi bila Rusija tista, ki se je vpletala v volitve.

Zagotovil je vero v svoje obveščevalne agencije, ob tem pa dodal, da bi se lahko namesto Rusov v volitve vpletal kdo drug. Za njegove nepopustljive podpornike je bilo pojasnilo, iz katerega so se potem kritiki norčevali, dovolj, da so ga lahko začeli spet hvaliti in opravičevati. V sredo je potem na vprašanje novinarja, ali se Rusija še naprej vpleta v ameriške volitve, odgovoril, da se ne vpleta.

In je spet počilo, kajti nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coates je namreč odločno zatrdil, da se Rusija spet poskuša vpletati v volitve. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je potem pojasnila, da je Trump odgovoril z "ne" na vprašanje, ali bo odgovoril na vprašanje, ne pa na vprašanje o tem, ali se Rusija vpleta v volitve.

Glede na to, da je takoj zatem odgovarjal na dodatna vprašanja, so dopisniki Sandersovo spraševali, kako lahko ima predsednik sploh še kaj kredibilnosti, Sandersova pa jim je užaljeno odvrnila, da le iščejo negativne stvari o njem.

Za glavo so se začeli loviti tudi na Trumpovi ameriški televiziji Fox News, kjer je bil še posebej oster voditelj Sheppard Smith, ki se je spraševal, kdo ima tu koga za norca, saj je Trumpova izjava posneta in na ogled svetu. "Resnica je posneta. To je vse del vzorca. On pove nekaj, Bela hiša pa potem nekaj drugega," je dejal Smith.

Trump se je potem v pogovoru za televizijo CBS delal odločnega in je dejal, da je Putinu trdno povedal, da ne sme biti vpletanja v kongresne volitve, nato pa je spet kritiziral nekdanjega predsednika Baracka Obamo, da ni bil dovolj odločen do Rusije. Na vprašanje, če verjame svojim obveščevalnim agencijam, da se je Rusija vpletala v volitve 2016, ali potem to pomeni, da se mu je Putin zlagal, je Trump odvrnil, da se v to ne bo spuščal.

Američane je v sredo presenetilo poročanje ruskih medijev, da sta se Trump in Putin v Helsinkih dogovarjala, da bo Rusija dovolila prisotnost ameriških preiskovalcev pri zaslišanju 12 agentov ruske vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so v ZDA obtoženi vdiranja v demokratske računalnike, Trump pa bo Rusiji izročil na zaslišanje nekdanjega veleposlanika ZDA v Moskvi Michaela McFaula.

Bela hiša tega ni odločno zanikala in zvečer so po ZDA izbruhnile demonstracije proti "izdajalci Trumpu". McFaul že leta razlaga kako so ga skupaj z družino med službovanjem v Moskvi kot veleposlanika pri predsedniku Baracku Obami nadlegovali in ovirali pri njegovem delu.

Putin je že v Helsinkih predlagal, da bi mu lahko ZDA predale tudi poslovneža Williama Browderja, ki je zaslužen, da je kongres sprejel zakon poimenovan po pokojnem borcu proti korupciji v Rusiji Sergejem Magnickim, s katerim so zamrznili premoženje v tujini Putinu in njegovim oligarhom.

Putin je sicer dejal, da zato, ker je dal milijone demokratki Hillary Clinton in ni plačal davkov. Trump je ob tem le kimal in kazal, da se strinja. Browder ni dal niti dolarja Clintonovi, Putin pa si že dolga leta prizadeva, da ZDA odpravijo zakon. Zaradi tega se je poleti 2016 pravnica Natalija Veselnickaja srečala s Trumpovim sinom.

Odzivi na to, da bi Trump, ki mu je preiskava ruske afere sila odveč, izročil Rusiji nekdanjega veleposlanika, je sprožila nov val ogorčenja in hude besede. Ameriški diplomat, ki ni želel biti imenovan je bil med najostrejšimi.

Za Daily Beast je dejal, da je Trump navadna "p...a", ki poljublja Putinovo zadnjico. "Ali ga Putin za nekaj drži, ali pa je p...a in v tem primeru naj zagrabi sam sebe," je letela sočna primerjava s Trumpovo slavno izjavo, da lahko ženske nekaznovano lovi za mednožje.

Nekdanji veleposlanik v Izraelu Dan Shapiro pa je dejal, da tudi njegov 11-letni sin ve, da je Putinova ponudba popolnoma nesprejemljiva, njeno upoštevanje pa popolnoma noro.

Potem je tu še ruska agentka Marija Butina, ki se je poskušala preko orožarskega lobija vriniti v vrhove republikanske politike in je po informacijah FBI imela spolni odnos z republikanskim operativcem ter neimenovanega republikanskega uradnika nagovarjala, da ji uredi službo. Američani o njej govorijo kot o "rdečem vrabčku" po naslovu istoimenskega filma o ruskih vohunkah.

Na dan je prišlo tudi njeno sporočilo namestniku direktorja ruske centralne banke Aleksandru Toršinu, da čaka na nove ukaze, tožilstvo trdi, da ima stike s člani ruske varnostne agencije FSB, ki je naslednica KGB. Tožilci so predstavili tudi Toršinovo sporočilo Butini, kjer jo šef primerja z nekdanjo slavno rusko vohunko Anno Chapman. Rusko zunanje ministrstvo je njeno aretacijo povezalo s silami v ZDA, ki so želele spodnesti uspeh vrha med Trumpom in Putinom.