c S

Googlu zaradi kršenja konkurenčnih pravil EU rekordnih 4,3 milijarde evrov kazni

18.07.2018 17:20 Bruselj, 18. julija (STA) - Evropska komisija je potrdila rekordno 4,3 milijarde evrov (pet milijard dolarjev) visoko kazen, ki jo je zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil izrekla ameriškemu spletnemu velikanu Googlu. Po oceni komisije je Google zlorabil prevladujoč tržni položaj svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Android. Google je že napovedal pritožbo.

"Google je Android uporabil kot sredstvo za utrditev prevlade svojih brskalnikov," je ob potrditvi najvišje globe, ki jo je doslej izrekla EU dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

V ameriškem velikanu so po besedah komisarke evropske potrošnike prikrajšali za prednosti, ki jih prinaša učinkovita konkurenca. "To je glede na evropska konkurenčna pravila nezakonito," je bila jasna.

Odločitev, ki jo je komisija sprejela po triletni preiskavi, sicer prihaja v času bojazni pred čezoceansko trgovinsko vojno, ki jo je z uvedbo višjih carin na jeklo in aluminij iz EU sprožil ameriški predsednik Donald Trump, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Google se je posluževal nezakonitih praks, da bi utrdil svoj dominantni položaj pri spletnem iskanju," je še nadaljevala komisarka. Kot prva dama evropskega varuha konkurence se je Vestagerjeva spopadla že s številnimi velikani iz ZDA, kar ji je dvignilo priljubljenost na stari celini, hkrati pa si je nakopala jezo Washingtona. Med večjimi ameriškimi skalpi ima nekdanja danska ministrica tudi Applovega in Amazonovega.

Na današnji novinarski konferenci je izpostavila, da mora Google nezakonitosti odpraviti v 90 dneh, v nasprotnem ga čakajo še obresti v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega prometa. Danes izrečena kazen je skoraj še enkrat višja od dosedanjega EU rekorda. Tudi tega ima Google s kaznijo v višini 2,4 milijarde evrov, ki mu jo je prav tako izrekla komisija.

V Googlu so že napovedali, da se bodo na kazen EU pritožili. "Android je ustvaril večjo izbiro za vse, ne manjše," so prepričani v podjetju. Vestagerjeva je po poročanju AFP o kazni še pred današnjo konferenco po telefonu obvestila prvega moža družbe Sundarja Pichaija.

Komisarka je pojasnila, da je Google onemogočil konkurente, kot sta južnokorejski Samsung in kitajski Huawei. Prisilil jih je, da vnaprej v telefone in tablice vgradijo Googlovo sistemsko orodje za iskanje po spletu in brskalnik Google Chrome.

V skladu z EU pravili bi lahko sicer ameriškega velikana doletela še višja kazen. Ta bi lahko znašala do 10 odstotkov letnih prihodkov Googlove krovne družbe Alphabet. Ti so leta 2017 znašali 110,9 milijarde dolarjev.