c S

Zaradi plagiata odstopil že drugi minister nove češke vlade

18.07.2018 13:34 Praga, 18. julija (STA) - Češka vlada, ki so jo oblikovali šele pred tremi tedni, je danes izgubila že drugega ministra. Po pravosodni ministrici Tatjani Malo iz stranke Ano je v torek odstopil še minister za delo Petr Krčal iz socialdemokratov (ČSSD). Oba je odnesla afera zaradi plagiatorstva. Krčala je na položaju danes zamenjala Jana Malačova.

Triinpetdesetletnemu Krčalu so očitali, da je prepisal diplomsko nalogo. Spornih naj bi bilo najmanj 25 strani, ki so popolnoma enaki, skoraj enaki ali podobni drugim besedilom, je izvedel češki portal Seznam Zpravy. Krčal je glede očitka najprej dejal, da jih ne more pojasniti, da pa je delal iskreno, po pritisku medijev pa je podal odstop.

Kot je ob tem dejal, ne želi obremenjevati niti stranke niti vlade niti svoje družine. Odstop je označil za "edino možno rešitev". Na položaju je Krčala danes nasledila 37-letna Malačova, tudi članica ČSSD, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaradi očitkov, da je ponaredila diplomsko nalogo, je že 9. julija, še preden je nova vlada dobila zaupnico v parlamentu, s položaja odstopila pravosodna ministrica Mala.

Premier Andrej Babiš je danes vse skupaj pospremil s humorjem. "Upam, da bomo tudi po tem sklepčni," je dejal in hkrati v šali predlagal, da bi preverili tudi diplomska dela vseh poslancev. Češki mediji medtem ugibajo, kateri minister bo za odstop zaradi plagiata na vrsti naslednji.