c S

Nemška vlada z dogovorom o štirih varnih državah za izgon zavrnjenih prosilcev za azil

18.07.2018 13:07 Berlin, 18. julija (STA) - Nemška vlada je danes dosegla dogovor o razglasitvi treh severnoafriških držav in Gruzije za varne države izvora, s čimer želi pospešiti azilni postopek in olajšati izgon zavrnjenih prosilcev za azil.

Kabinet se je uskladil o predlogu zakona, v skladu s katerim bodo Maroko, Tunizija in Alžirija ter Gruzija uvrščene na seznam varnih držav. Predlog gre zdaj v parlament.

Organizacija za podporo prosilcem za azil Pro Asyl je sporočila, da predlog vključuje določbo, ki bo tistim, ki imajo službo, pripravništvo ali se izobražujejo, omogočila, da ostanejo v Nemčiji. Prosilci za azil in državljani varnih držav, ki imajo dovoljenje za bivanje, sicer ne smejo delati.

Opozicijski Zeleni in Levica so že zavrnili načrt, češ da te države niso varne za določene skupine ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja Zelenih Robert Habeck je opozoril, da omenjene tri afriške države za mnoge niso varne. "Še vedno velja, da novinarji, manjšine in istospolne osebe v državah Magreba niso varni pred pregonom in aretacijo," je dejal.

Na seznamu držav, ki jih imajo nemške oblasti za varne, so bile do zdaj poleg vseh držav članic EU še Gana, Senegal, BiH, Makedonija, Srbija, Črna gora, Albanija in Kosovo.