c S

Slovenija zaključila predsedovanje Forumu za varnostno sodelovanje Ovseja

18.07.2018 11:06 Dunaj, 18. julija (STA) - Na Dunaju je danes potekala zadnja seja Foruma za varnostno sodelovanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pod slovenskim predsedovanjem. Predsedujoči forumu, veleposlanik Andrej Benedejčič je predstavil aktivnosti Slovenije med štirimesečnim predsedovanjem, ki so ga sodelujoče države pohvalile kot dobrega.

Slovenija si je med predsedovanjem prizadevala obnoviti zaupanje v regiji Ovseja in spodbuditi dialog med sodelujočimi državami, so sporočili iz stalnega predstavništva Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju. Dodali so, da so se predstavniki delegacij Sloveniji zahvalili za odlično vodenje dela foruma med enim najbolj kompleksnih in vsebinsko bogatih predsedovanj.

Stalni predstavnik Slovenije pri mednarodnih organizacijah na Dunaju, veleposlanik Benedejčič je na seji kot eno izmed osrednjih tem predsedovanja izpostavil vlogo žensk v varnostnih procesih, ki jo je Slovenija integrirala v vse svoje aktivnosti. Prizadevala si je tudi za enakovredno zastopanost spolov pri sestavi panelov, tako da je bilo v povprečju 42 odstotkov gostov ženskega spola. Poleg tega je bila ena izmed sej posvečena razpravi o uresničevanju resolucije Varnostnega sveta ZN o ženskah, miru in varnosti.

Kot zelo dobro sprejeto je izpostavil sejo o ukrepih za izgradnjo varnosti in zaupanja ter nadzoru nad oborožitvijo, saj je mnogo delegacij poudarilo, da je šlo za najboljši varnostni dialog po dolgem času.

Izpostavil je tudi varnostni dialog o nadzoru nad izvozom in deaktivacijo osebnega in lahkega orožja, ki je opozoril na pomen sodelovanja med EU, Wassenaarskim aranžmajem in Ovseja pri reševanju problematike nenadzorovanega širjenja tega orožja.

Slovensko predsedstvo je več pozornosti posvetilo tudi Jugovzhodni Evropi in organiziralo dve seji na temo regionalnega vojaškega sodelovanja na Zahodnem Balkanu in prispevka Kforja k stabilnosti v regiji. Na eni od sej foruma so se posvetili tudi jedrski varnosti, saj se v sodelujočih državah nahaja velika večina jedrskih reaktorjev na svetu, pa tudi problematiki protipehotnih min, je spomnil veleposlanik.

Kot eno glavnih tem razprav je omenil tudi dogajanje v Ukrajini. Te razprave so po njegovi oceni ponudile dragoceno priložnost za odkrito izmenjavo mnenj med sodelujočimi državami, zato je prepričan, da bo kljub vsem izzivom forum še naprej znatno prispeval prizadevanjem za zmanjšanje napetosti in spodbujanju sodelovanja v regiji Ovseja.

Na posebni seji so v času slovenskega predsedovanja obeležili tudi stoletnico konca prve svetovne vojne, skupaj z Italijo pa so pripravili dve skupni zasedanji foruma in Stalnega sveta Ovseja o varnosti v Sredozemlju.

Benedejčič je na koncu stalni predstavnici Švedske pri Ovseju, veleposlanici Ulriki Funered, predal simbola predsedujočega forumu, bič in rešilni obroč, ter zagotovil podporo Slovenije prihajajočemu švedskemu predsedstvu. Izročil ji je tudi darilo, repliko slavne skodelice s Kofetarice slikarke Ivane Kobilce.