c S

Ameriške zvezne države tožijo vlado zaradi zakona o davčnih olajšavah

18.07.2018 09:29 New York, 18. julija (STA) - Ameriške zvezne države New York, New Jersey, Maryland in Connecticut so v torek na zveznem sodišču v New Yorku vložile tožbo proti zvezni vladi v Washingtonu zaradi konec lanskega leta sprejetega zakona o davčnih olajšavah, ki je za državljane omenjenih držav davke v bistvu povišal.

Zakon o davčnih olajšavah je namreč povečal proračunsko luknjo in krojači so za zmanjšanje luknje dodali določilo, da se plačila državnih in lokalnih davkov na nepremičnine in drugih davkov kot olajšava pri zveznih davkih upoštevajo le do zneska 10.000 dolarjev na leto.

Do sprejetja novega zakona se je upošteval celoten znesek davkov, ki za bogatejše Američane z visokim dohodkom in velikimi hišami in posestvi v državah na severovzhodu lahko gredo v zneske po več deset tisoč dolarjev letno.

Davčne olajšave so tako povišale davke za prebivalce držav, ki večinoma volijo demokrate, kar je bil tudi namen. Republikanci so ugotovili, da tam ne morejo računati na izvolitev svojih senatorjev, kaj šele dobiti podpore za svoje predsedniške kandidate.

Tistih nekaj republikancev v predstavniškem domu, ki prihajajo iz omenjenih držav pa lahko izgubijo, ker so računali, da jih bodo pridobili drugje. Tam, kjer so davčne olajšave nekaj pomenile.

"Zvezna vlada je odločena, da izkorišča New York za svoj hranilnik iz katerega bo plačala za davčne olajšave bogatim in korporacijam. Tega ne nameravamo mirno opazovati," je izjavil newyorški guverner Andrew Cuomo.

Omenjenim štirim državam bi se lahko pridružile še druge, na primer Kalifornija, ki je doživela podobno usodo. Tožniki trdijo, da bodo višji davki znižali cene stanovanj in hiš, porabo, odpiranje delovnih mest in gospodarsko rast ter okrnili porabo za šole, bolnišnice, policijo in infrastrukturo.

Pravni strokovnjaki ZDA menijo, da tožba nima veliko možnosti za uspeh, sploh pa ob dejstvu, da je vrhovno sodišče ZDA trdno v rokah republikancev. Vrhovno sodišče je tudi brez njih zvezni vladi oziroma kongresu doslej dajalo proste roke kar zadeva davke.

Tožniki sicer trdijo, da so se plačila državnih in lokalnih davkov štela kot olajšava za zvezne davke vse od sredine 19. stoletja. V nekaterih država, ki so prizadete z višjimi davki zaradi davčnih olajšav, celo pomagajo državljanom, da si znižajo davke z "ustvarjalnim" knjigovodstvom.